Vijf dagen stilte

Vijf dagen stilte
  • 24 juni 2016
  • Jacqueline Plooij

Vijf dagen stilte. Dat vonden ze thuis wel een ‘rare cursus’. Maar na een artikel over mindfulness op de werkplek in dit blad durf ik er voor uit te komen. Ik ga graag naar yoga, mediteer en wandel kilometers over de hei. En eens per jaar verdwijn ik van de radar.

Dit keer letterlijk. Niet praten, niet lezen, geen muziek, geen lifeline in de vorm van mijn smartphone. Het is even wennen, maar een heel bijzondere ervaring. Wanneer gun je jezelf immers de tijd om eens echt naar jezelf te luisteren?

Ik blijk geen uitzondering. Een hele industrie houdt zich bezig met bezinningstochten door woestijnen of alpen, retraites, mindfulness en meditatietrainingen. Er is een collectieve behoefte aan rust, betekenis en bezinning. Steeds meer organisaties doen hier iets mee, in het besef dat gelukkige medewerkers de meest waardevolle bijdrage leveren. Google heeft een mindfulness- en meditatieprogramma voor managers die hun leiderschapskwaliteiten willen ontwikkelen. Apple, KPMG, Amazon, KLM en vele organisaties volgen.

We praten en schrijven steeds meer over het besef dat gelukkige medewerkers zorgen voor blije klanten. Een hip kantoor, verantwoorde lunches en speelse vergaderruimtes helpen hierbij. Maar uit onderzoek blijkt dat de direct leidinggevende de grootste impact op het werkgeluk heeft. Zowel in positieve als in minder positieve zin. Nederlandse managers gaan in minder positieve zin op kop en krijgen terug dat 68 procent van hen een demotiverende
invloed heeft op het werkgeluk van hun medewerkers. Is de gemiddelde leidinggevende zich hiervan bewust?

Covey
Covey beschrijft zeven eigenschappen die ik gezien de populariteit van zijn boek hier niet eens hoef te noemen. Wel dat voor effectief leiderschap de verandering van binnenuit komt en dat dit begint bij zelfbewustzijn: het vermogen om na te denken over je eigen denkproces. Stilstaan bij wie je bent en hoe je je gedraagt. En van daaruit het vermogen je denken en handelen te veranderen. ‘Stel je open voor groei en verandering. En wees geduldig. Groeien is een kwetsbaar proces; het is gewijde grond. Een grotere investering in jezelf kun je niet doen.’

Zo gek is die hele mindfulnessindustrie dus nog niet. Het draait volledig om het ontwikkelen van zelfbewustzijn en de toepassing daarvan in je dagelijkse leven. Thuis en op je werk. Als vader, als moeder én als leidinggevende. Zo’n proces is niet klaar in vijf dagen, maar het is een goede start.

Ik ben in ieder geval in een goede flow aan een nieuwe uitdaging in mijn werk begonnen. En dat bevalt me prima! Want zeg nu eerlijk: wie wordt er blij van een leidinggevende die ‘druk druk’ al rennend en vliegend de organisatie doorgaat? Mocht de drukte in hoofd en lijf toch toenemen, dan neem ik weer zo’n weekje. Yoga op Ibiza lijkt mij ook wel wat. De industrie moet immers wel blijven draaien.

Noot: deze column is gepubliceerd in CustomerFirst 05-2016.

comments powered by Disqus