IBAN doorn in oog voor goede doelen

IBAN doorn in oog voor goede doelen
  • 2 januari 2014
  • Redactie

Een Europees IBAN-nummer met achttien tekens is een doorn in het oog voor brancheorganisatie VFI en Giro 555. Reden? Mensen kunnen de lange cijferreeks niet onthouden. De branchevereniging wil nu met banken afspraken maken om ‘de schade tot een minimum te beperken’, zegt directeur van VFI Gosse Bosma in het AD.

Zo'n vijftig goede doelen hebben nu nog een kort, duidelijk rekeningnummer. Maar dat verandert op 1 februari, als het betalingsverkeer alleen nog via de nieuwe IBAN-nummers verloopt. Door dat nieuwe betalingsverkeer kan in het hele eurogebied op dezelfde manier worden betaald. Giro 999 van stichting Vluchteling wordt dan NL48 INGB 0000 0009 99. ‘Het gaat om naar schatting 50 goede doelen met soms mooi klinkende gironummers.’

T-shirt
De branche wil dat mensen die toch het korte rekeningnummer blijven gebruiken, op hun computer het juiste nummer te zien krijgen. Tevergeefs lobbyde de hulporganisaties achter Giro 555 al twee jaar bij banken om hun verkorte rekeningnummer te behouden. Volgens een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties is Giro 555 een icoon. ‘Als het nummer in beeld komt, weet je dat er iets ergs aan de hand is en dat er actie nodig is.’ SHO heeft de hulp van het publiek ingeroepen om het nieuwe lange IBAN-nummer voor 555 makkelijk te onthouden. SHO vraagt “ezelsbruggetjes” te melden via e-mail of Facebook. De beste inzenders krijgen een T-shirt van Giro555.

comments powered by Disqus