Minister Blok trots op digitale kathedraal

Minister Blok trots op digitale kathedraal
  • 21 januari 2014
  • Redactie

Als het de bedoeling is dat iedereen in 2017 vooral digitaal met de overheid communiceert, zoals de regering wil, dan moet dat geen kwestie van verplichten zijn, maar van verleiden. Dat stelde minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst op het iBestuur-congres in Den Bosch.

Blok trok de parallel tussen de Sint Janskathedraal en de wijze waarop in Nederland de automatisering van de overheid is geregeld. ‘Als je de Sint Jan vandaag zou neerzetten, zou het een eindeloze bron zijn van Kamervragen, spoeddebatten, rekenkamerrapporten en onderzoekscommissies. Toch zijn de Bosschenaren er trots op, ook al is er honderdvijftig jaar aan gewerkt.’

Nieuw fundament
Blok is ook trots op de ‘digitale kathedraal’ die er in Nederland gebouwd is, ondanks het gemopper dat daar vaak over te horen is. Hij noemt als positief voorbeeld de vooraf ingevulde belastingaangifte en de berichtenbox voor 6 miljoen mensen die toeslagen ontvangen van de Belastingdienst. Blok realiseert zich ook dat de manier waarop de digitale kathedraal is gebouwd  niet een constructie heeft waarmee de overheid de toekomst in kan gaan. De opgave voor de komende jaren is om te zorgen dat er een nieuw fundament wordt gelegd voor die kathedraal van de toekomst én ervoor te zorgen dat de mensen ook naar die nieuwe digitale Sint Jan toe komen.”

Burger verleiden
Verleiden is de kern van dat streven, stelt Blok. ‘Je moet niet beginnen over de Brabantse gotiek en over de kracht van de steunberen.’ De belangrijkste opgave vindt hij de burger ervan overtuigen dat zijn gegevens veilig zijn. En dat ze eigenlijk zelf over die gegevens gaan, dat ze zelf ook kunnen bepalen waar die overheid gebruik van maakt. Maar ook dat ze als ze zeggen: "Overheid, maak maar gebruik van mijn gegevens" en dat dan de dienstverlening ook goed is. Blok tot slot: ‘Als we dat goed doen - en dat kan - kunnen we ervoor zorgen dat inderdaad in 2017 die mensen massaal - niet omdat ze gedwongen worden maar omdat ze verleid worden - met de overheid gaan communiceren via de digitale weg. En dat we ook intern efficiënter met elkaar gaan werken, eigenlijk ongeacht de overheidslaag.’ Blok is ervan overtuigd dat dit in vier jaar te realiseren is.

comments powered by Disqus