Artsen ontdekken online videoconsulting

Artsen ontdekken online videoconsulting
  • 10 februari 2014
  • Redactie

Inspelend op de wens van één op de vijf patiënten in Nederland*, ervaren tientallen artsen en specialisten sinds een week hoe het is om een online videoconsult te hebben met patiënten. Op jaarbasis zouden specialisten 3,6 miljoen herhaalconsulten kunnen doen met behulp van internet.

Via Spreekkameronline.nl staan in totaal nu veertig medici in contact met patienten. Het systeem is ontwikkeld door Karina Tiekstra en is volgens haar nog makkelijker en veiliger dan programma’s als Skype of vergadersystemen op de computer. ‘Extra software installeren is niet nodig. Met een enkele link en twee muisklikken zit je in een consult. De winst zit in het gemak voor patiënten die niet hoeven te reizen en efficiëntie voor artsen die het consult vergoed krijgen.’ Haar berekeningen leren dat specialisten op jaarbasis 3,6 miljoen herhaalconsulten kunnen doen via een online videoconsult.

Aan Sp!ts vertelt Marcel Cazemier, maag-, darm- en leverarts van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, een goed gevoel te hebben bij deze vorm van ‘klantcontact’. ‘Met name voor jonge patiënten die druk zijn en allemaal een iPad hebben. Voor controle is het erg geschikt, niet voor erg zieke mensen of nieuwe patiënten’, verwacht hij. De komende weken blijft OLVG proefdraaien met het bewuste systeem.

* Onderzoek van UMC St. Radboud

comments powered by Disqus