Weinig patiëntinteractie op ziekenhuissites

Weinig patiëntinteractie op ziekenhuissites
  • 30 juni 2014
  • Redactie

Zorgverleners interacteren online nog maar mondjesmaat met patiënten. Websites van ziekenhuizen hebben vooral een informerende functie, blijkt uit een actueel rapport van TrendITion. Best scorend op dit moment is het Bronovo ziekenhuis.

Het rapport toont aan dat de onderzochte ziekenhuiswebsites een hoop informatie bevatten. Naast algemene informatie als bezoekerstijden of bereikbaarheid staan er online ook veel gegevens over de behandeling. De meerderheid van de topklinische en algemene ziekenhuizen is, met name dankzij de introductie van het kwaliteitsvenster van ziekenhuizen, transparant over patiënttevredenheid en kwaliteit van het ziekenhuis. Ook al zijn de websites vrij compleet, toch zien de onderzoekers een aantal verbeterpunten. 'Bij het geven van informatie over poliklinieken ligt de nadruk vooral op de medische specialismen van het ziekenhuis. Informatie over paramedische poliklinieken, zoals fysiotherapie of ergotherapie, is beduidend minder te vinden. Dit is ook het geval voor informatie over de specialist. Daarnaast ontbreekt het vaak aan informatie over de (para)medisch specialisten zoals een foto of profiel. Verder is er verbetering mogelijk wat betref de manier waarop de informatie aangeboden wordt. Dit kan in veel gevallen ook consistenter en op een meer aansprekende manier.'

Online inzage
Gelet op de meer actieve rol die patiënten in het zorgproces willen en ook steeds meer krijgen, menen de onderzoekers dat de mate van online interactie kan worden verbeterd. Iets meer dan de helft van de ziekenhuizen biedt patiënten momenteel een persoonlijke beveiligde omgeving waar door middel van een inlogcode persoonlijke patiëntinformatie kan worden ingezien of toegevoegd. In veel gevallen biedt deze omgeving toegang tot een afsprakensysteem, een babywebcam of een dagboek voor chronisch zieken. Medische gegevens online inzien is bij zeer weinig ziekenhuizen mogelijk. Drie procent van de ziekenhuiswebsites, met name UMC’s, biedt patiënten via internet inzage in voorgeschreven medicatie en diagnoses.

Klik hier voor de onderzoeksuitkomsten.

comments powered by Disqus