Thuiswerken komt nog niet echt van de grond

Thuiswerken komt nog niet echt van de grond
  • 7 augustus 2014
  • Redactie

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken is nog geen gemeengoed in Nederland. Uit cijfers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt dat ruim tweederde van de werknemers nooit vanuit huis werkt tijdens de gebruikelijke werktijden.

De studieresultaten tonen aan dat het percentage thuis- of telewerkers in 2012 op 32 procent lag, tegenover 27 procent in 2008. Onder meer gewoonte en een gebrek aan vertrouwen zijn hier debet aan. Andere redenen zijn dat thuiswerken niet bij de cultuur van een bedrijf past en daarnaast kunnen en willen medewerkers eenvoudigweg niet meer dan een tot twee dagen per week telewerken. Gemiddeld werken arbeidskrachten ruim zes uur per week vanaf een andere locatie dan kantoor werken. Al jaren is dit aantal stabiel.

Verder blijkt uit KiM’s publicatie ‘Meer tijd- en plaatsonafhankelijk werken: kansen en barrières’ dat thuiswerken bij grotere organisaties (500+) gebruikelijker is dan bij kleinere bedrijven. Ook voelen bepaalde regio’s hier meer voor, te weten in de omgeving van Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Qua sectoren is telewerken ingeburgerd in de ICT, financiële dienstverlening en het onderwijs.

comments powered by Disqus