Ministerie onderzoekt bereikbaarheidsperikelen 112

Ministerie onderzoekt bereikbaarheidsperikelen 112
  • 10 september 2014
  • Redactie

‘De bereikbaarheid van 112 ligt op 99%. Dat is het niet. Het gaat om de mobiele dekking’, reageert Jean Fransman, persvoorlichter ministerie van Veiligheid en Justitie, desgevraagd op de petitie die pas is opgesteld vanwege de slechte bereikbaarheid van alarmnummer 112. Vandaag houdt de vaste Kamercommissie een hoorzitting hierover.

De actie ‘Meldpunt Geen 112’, geïnitieerd door Omroep Gelderland, Omroep Zeeland, RTV Noord en RTV Drenthe, leverde tot nu toe ruim 1.000 meldingen op van mensen die 112 wilden bellen en op dat moment geen of slecht bereik hadden. ‘Dat kan, want geen enkele aanbieder in Nederland kan momenteel honderd procent mobiele dekking garanderen. Er is ook geen wettelijke dekkingsgraad georganiseerd.’ Fransman kan zich voorstellen dat die dekking in sommige gebieden niet nodig is, zoals in een moerasgebied bijvoorbeeld. Hoe dan ook is de problematiek complex, stelt hij. Zo gebeurt het dat er zendmasten worden verwijderd of verplaatst, of dat er onderhoud heeft plaatsgevonden. Daarbij zijn in de grensgebieden nabij Duitsland en België de zendmasten uit het buitenland soms letterlijk stoorzenders, doordat zij sterkere signalen uitzenden.

Onderzoeksresultaten afwachten
Zonder het belang van de actuele klachten teniet te willen doen, benadrukt Fransman dat het ministerie de problemen zeer serieus neemt. ‘Gelet op de 10 miljoen meldingen die 112 jaarlijks binnenkrijgt, is dit aantal (1.000 klachten over de slechte bereikbaarheid, red.) natuurlijk bescheiden. Echter maken wij ons er wel zorgen over, want elke melding is er één teveel.’
Naar aanleiding van klachten over de bereikbaarheid van 112 eerder dit jaar zijn TNO en het Agentschap Telecom op verzoek een onderzoek gestart. ‘Dit onderzoek loopt nog altijd en de resultaten hiervan volgen voor het einde van dit jaar.’ Aansluitend geeft de woordvoerder aan dat de situatie eerst duidelijk in kaart moet worden gebracht, voordat conclusies kunnen worden getrokken en eventuele oplossingen kunnen worden vastgesteld.

comments powered by Disqus