Virtuele spreekkamer in de maak

Virtuele spreekkamer in de maak
  • 15 september 2014
  • Redactie

Om zowel artsen als patiënten veel tijd te besparen, wordt toegewerkt naar het openen van een virtuele spreekkamer. Het streven is om begin 2015 duizend huisartsen hierbij te betrekken, aldus artsenvereniging VvAA en ICT-bedrijf Focus Cura.

Als het aan de twee initiatiefnemers ligt, wordt het straks mogelijk om via een videoverbinding een uitslag te bespreken, een controle te doen of een thuismeting uit te voeren. Bij een consult op afstand neemt de dokter het initiatief voor een afspraak en stuurt per e-mail een uitnodiging met een link. Als de patiënt op de link klikt, wordt een website met een virtuele wachtkamer geopend. ‘Je ziet dan ook een soort wachtkamer, zodat je weet dat je nog niet aan de beurt bent’, laat Daan Dohmen, directeur Focus Cura weten aan Nu.nl. ‘Als je daadwerkelijk aan de beurt bent, start automatisch een videoverbinding.’

De techniek maakt het ook mogelijk om een derde persoon, zoals een familielid, in het gesprek te betrekken en bijvoorbeeld MRI-beelden met elkaar te delen. Volgens de dienstverlener is het consult veilig; de patiënt is enkel bij de arts bekend en er worden geen gegevens opgeslagen. Bovenal is de inhoud van het gesprek versleuteld. VvAA is op dit moment druk bezig artsen te vinden die heil zien in dit digitaliseringplan. De bedoeling is om in januari 2015 duizend artsen te strikken voor de proef.

comments powered by Disqus