Privézorgen ondergeschikt aan roosterwijziging

Privézorgen ondergeschikt aan roosterwijziging
  • 27 november 2014
  • Redactie

Een werkgever mag onder omstandigheden een wijziging doorvoeren in de werktijden van een werknemer, ook als hij geen eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst heeft opgenomen en de nieuwe werktijden negatieve gevolgen hebben voor de werknemer. Dit blijkt uit een actuele uitspraak van Rechtbank Midden-Nederland.

Wegens organisatorische redenen voerde de werkgever in kwestie een roosterwijziging door voor de hele organisatie. Een werkneemster die eerder op drie dagen per week werkte tussen 9:00 uur en 18:00 uur, kreeg door de wending variërende werktijden en -dagen. Zij wilde echter haar oorspronkelijke werktijden en -dagen behouden, omdat zij als gescheiden moeder voor twee kinderen moest zorgen die kampten met een autistische stoornis. Haar voormalige partner, de vader, was eveneens autistisch. Vanwege de therapie van haar kinderen was het draaien van ochtend- en avonddiensten onmogelijk, stelde de werkneemster. In haar optiek had de werkgever onvoldoende rekening gehouden met haar privébelang en bood hij haar ook geen redelijk alternatief aan.

Vonnis
Uiteindelijk moest de rechter er aan te pas komen om de arbeidsvoorwaardenwijziging te toetsen aan de normen van goed werkgever- en werknemerschap. Die betitelde de mutatie als ‘rechtvaardig’; de werkgever werd door marktontwikkelingen gedwongen om het rooster aan te passen. De wijziging gold bovenal voor de hele organisatie, was in overleg met de OR tot stand gekomen en was in overeenstemming met de cao en de Arbeidstijdenwet. Het behouden van haar oude inroostering zou leiden tot onredelijke belasting van collega’s en mogelijk tot financiële problemen bij de werkgever. Bovendien was het privébelang van de werkneemster niet groter dan dat van andere collega’s die ook kinderen hadden.

Bron: Rendement.nl

comments powered by Disqus