Banken storten zich op de merkbeleving

Banken storten zich op de merkbeleving
  • 5 januari 2015
  • Redactie

Geheel in lijn met merken als Apple en H&M gaan ook banken zogeheten flagship stores openen. Op deze locaties zal de klantbeleving een hoofdrol innemen, verwacht Gerard Zandbergen, directeur van Locatus.

Het genoemde onderzoeksbureau deed in opdracht van Het Financieele Dagblad onderzoek naar de daling van het aantal bankkantoren in Nederland. Hieruit concludeert Zandbergen dat banken waarschijnlijk elk twintig tot dertig kantoren zullen behouden, maar dat die filialen een compleet ander karakter krijgen. Over tien jaar is het traditionele bankkantoor ‘helemaal verdwenen’, meent hij. Tevens is het aannemelijk dat banken met nieuwe vormen gaan experimenteren, bijvoorbeeld met pop-up stores.

-52%
Uit het Locatus-rapport blijkt dat in de periode 2004-2014 bij ABN Amro (en Fortis), ING, Rabobank en SNS Reaal 1.501 bankfilialen zijn opgedoekt. Dat is een daling van 52%. Begin november telde Nederland nog 1.371 bankkantoren. De afname is het sterkst buiten de Randstad, waar in steeds grotere gebieden geen bankvestigingen meer zijn.

Een belangrijke aanleiding voor het verdwijnen van bankkantoren is de massale overstap van consumenten in Nederland op mobiel bankieren via smartphones en tablets, met als gevolg een daling van de hoeveelheid fysieke bezoeken. Tevens spelen de digitale stappen die banken de laatste tijd op servicegebied nemen een gewichtige rol.

Afwijkend
Zowel Rabobank als ABN Amro zijn voornemens de komende jaren verder te schrappen in het kantorenbestand. In 2016 wil Rabobank landelijk op circa 400 filialen uitkomen. Nu zijn dat er nog 566. ABN Amro heeft geen officiële getallen naar buiten gebracht omtrent dit onderwerp. Daar zal het tempo van de sluitingen afhangen van de snelheid waarmee het klantgedrag verandert. Afwijkend in deze is SNS Bank. Eind november vorig jaar beschikte deze bank nog over 170 winkels in Nederland, maar sprak het de intentie uit om daar juist nog zo’n zestig winkels aan toe te voegen in de komende maanden.

comments powered by Disqus