Streep door bewaarplicht communicatiegegevens

Streep door bewaarplicht communicatiegegevens
  • 12 maart 2015
  • Redactie

Telecombedrijven en internetproviders zijn niet langer verplicht gegevens op te slaan over het internet- en telefoniegebruik van burgers in Nederland. De Wet Bewaarplicht Telecommunicatie is woensdag door de rechtbank in Den Haag buiten werking gesteld. Het privacybelang weegt zwaarder, oordeelt de rechter.

Het kort geding tegen de Nederlandse staat was aangespannen door telecombedrijven BIT, SpeakUp en Voys, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, de journalistenvakbond NVJ en de stichting Privacy First. Wido Potters, manager Support & Sales bij BIT, laat namens zijn organisatie weten verheugd te zijn met deze rechterlijke uitspraak. ‘Uiteraard zullen wij de onterecht opgeslagen gegevens zo spoedig mogelijk vernietigen.’

Ook Vodafone, KPN (incluis dochtermerken Hi, XS4All en Telfort), Ziggo, T-Mobile en UPC hebben laten weten te stoppen met het bewaren van telefoon- en internetgegevens van klanten. Aanvullend zegt Vodafone te hopen op een 'wet die duidelijkheid schept omtrent onze verplichtingen en die transparant is over het gebruik van de bevoegdheden door de overheid en de controle daarop'.

Spagaat

Sinds 2009 zijn bedrijven actief in de telecomsector verplicht om diverse gegevens over internet- en telefoniegebruik zes tot twaalf maanden te bewaren, zodat Justitie die kan gebruiken voor wetshandhaving. Het Europese Hof oordeelde in 2013 echter dat het massaal opslaan van bel- en internetdata een zware aantasting is van de privacy van gebruikers. De spagaat waarin Nederlandse internetproviders zich bevonden verdwijnt hiermee naar de achtergrond, aldus de advocaat van de groep klagers. ‘De Nederlandse wet was in strijd met het Europese recht. Dat is nu rechtgezet.’

In een reactie zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie deze uitspraak te betreuren. 'Het ministerie maakt zich ernstige zorgen over het effect hiervan op de aanpak van de criminaliteit', aldus een verklaring van het departement.

comments powered by Disqus