EU pleit voor ‘recht om vergeten te worden’

EU pleit voor ‘recht om vergeten te worden’
  • 16 juni 2015
  • Redactie

De persoonlijke data van burgers in de Europese Unie moeten beter worden beschermd. Dat geldt met name voor het internet. Ook moeten internetters het recht krijgen om data te kunnen laten wissen, het zogenoemde recht om vergeten te worden. Dat kwam de EU-lidstaten gisteren overeen in Luxemburg.

Zij besloten tot een omvangrijk pakket nieuwe Europese regels voor de bescherming van persoonlijke gegevens, waarover de afgelopen drie jaar fel is gediscussieerd. Zo moeten webfirma’s voortaan uitdrukkelijk toestemming van de klant krijgen voor de verdere verwerking van persoonsgegevens. Bij overtredingen dreigen boetes. Verantwoordelijk Europees Commissaris Vera Jourova spreekt over een belangrijke stap die Europa klaarstoomt voor het digitale tijdperk. ‘Burgers en bedrijven hebben recht op moderne regels voor gegevensbescherming, die technologisch bij de tijd zijn. Strenge normen voor de bescherming van persoonsgegevens versterken het consumentenvertrouwen in digitale diensten. Bedrijven hebben er voordeel bij als in alle 28 landen dezelfde regels gelden.’

Europees Parlement
De Nederlandse staatssecretaris Klaas Dijkhoff  van het ministerie van Veiligheid en Justitie is tevreden over het akkoord dat de EU-lidstaten bereikten. ‘Het is goed dat we dit Europees aanpakken’, gaf hij na het beraad aan. In zijn optiek bieden de nieuwe afspraken, die de verouderde Europese privacyregels uit 1995 moeten vervangen, het bedrijfsleven voordelen omdat er meer duidelijkere regels komen waardoor de administratieve lasten dalen.

Het Europees Parlement moet nog wel instemmen met het pakket. Zij hamert op fors hogere boetes voor overtredingen door internetdiensten. Bedrijven moeten geldstraffen tot € 100 miljoen kunnen krijgen als zij regels over databescherming schenden, of een maximumstraf van vijf procent van de wereldwijde jaarlijkse omzet. De lidstaten zijn milder: voor hen volstaan boetes tot € 1 miljoen euro of maximaal 2 procent van de omzet. Brussel verwacht nog dit jaar tot een definitief akkoord.

comments powered by Disqus