Google brengt je van A naar B

Google brengt je van A naar B
  • 4 juni 2015
  • Redactie

De reisplanners van NS en 9292 hebben serieuze concurrentie gekregen van Google Maps. De dienst verschaft sinds deze week actuele ov-informatie aan reizigers. Nederland heeft hiermee de primeur.

De nieuwe aanvulling van Google Maps moet vooral stress wegnemen bij reizigers. Wie een rit opzoekt met deze reisplanner, kan kiezen voor de snelste rit op dat moment met alle verschillende vervoersmiddelen (trein, bus, tram, metro). Vertragingen worden proactief meegenomen in de analysetool. Mis je onderweg een aansluiting of de route is gestremd, dan geeft Google Maps direct suggesties om een alternatieve route of een ander vervoersmiddel te nemen. In theorie kun je zelfs het advies krijgen om voor het laatste stukje van de geplande route een taxi te nemen in plaats van een OV-fiets omdat het is gaan regenen.

Alle grote vervoersbedrijven doen mee, van NS en Arriva tot Connexxion, GVB en RET, en er is ook een samenwerkingsverband met OpenOV en 9292. De informatie is tevens op te vragen in Google Now, de digitale assistent van de zoekmachinegigant. Volgens directeur Pim van der Feltz van Google Nederland is deze reisinformatieupgrade een ‘enorme verbetering voor de reiziger’. ‘Nederland is nu het enige land ter wereld waar gebruikers tijdens hun reis van a naar b op elk moment precies weten wat er speelt.’

Plane & train
Een week geleden werd Planeandtrain.com gelanceerd, een wereldwijde reisplanner met trein en vliegtuig. De nieuwe website is een initiatief van Bastiaan van 't Westeinde, die in 2014 reeds de ANWB Duurzame Mobiliteitsprijs wist te winnen met dit concept. Naast Nederlands is het betreffende platform ook in het Duits, Engels, Spaans, Frans en Italiaans beschikbaar. Planeandtrain.com is niet de eerste website die reisinformatie wereldwijd biedt. Onder andere Rome2rio.com verstrekt al langer zulke gegevens.

comments powered by Disqus