Losbrekers voor meer werkplezier

Losbrekers voor meer werkplezier
  • 29 september 2015
  • Redactie

Bedrijven die uit zijn op meer zin, plezier, verwondering, speelsheid en betrokkenheid op de werkvloer, kunnen vanaf deze week putten uit het boek ‘Dirty Desk Day’. Auteur Jacky van de Goor komt hiermee in opstand tegen de ‘versleuring’ van organisaties.

De opdrachten in dit boek, dat deze week verschijnt, zijn gebaseerd op inzichten uit onder meer de positieve psychologie, veranderkunde, mindfulness en improvisatietechnieken. Maar dan kort en simpel, zonder lange toelichting of verklaring. En in een speels en prikkelend jasje. Verantwoord gestoord dus’, aldus Van de Goor. De organisatieadviseur constateert dat veel organisaties doorslaan in beheersing en controle. Ze willen alles meetbaar, beheersbaar maken. Overal grip op krijgen en houden. ‘Veelal ongemerkt zijn er systemen, regels en procedures ontstaan waar niemand gelukkig van wordt, maar waar men hopeloos in vast komt te zitten. Het is tijd om oude patronen te doorbreken, ruimte te maken voor energie en bezieling, niet teveel denken maar vooral doen, experimenteren. Omdat creativiteit, verwondering, empathie en bezieling gewoon keihard nodig zijn op het werk.’

Vergaderverfrissers
‘Dirty Desk Day’ is naar haar idee een speelse vorm van organisatieactivisme: tegen spreadsheetterreur en tegen het doorslaan in regels en normen. Bovenal is het een pleidooi voor aandacht voor de bedoeling de bedoeling van het werk. Van de Goor: ‘Hoewel overtuigingen vastgeroest zijn en het geloof in de KPI's nog behoorlijk heilig is, kun je zelf, vanuit je eigen plek op kleine schaal al bijdragen aan het herstel van zin, plezier, verwondering en ontregeling. Je kunt er zelfs meteen mee beginnen’, wijst ze op de tientallen vergaderverfrissers die in het boek zijn opgenomen. Hierbij een paar voorbeeldopdrachten.

Hoe je medewerkers kunt binden en boeien, lees je onder meer ook in onderstaande artikelen:
Interne trots aanwakkeren
Generaties in hun kracht zetten
Ideeënbus 2.0 brengt IPG blije medewerkers

comments powered by Disqus