Meer tijd en aandacht voor patiënten

Meer tijd en aandacht voor patiënten
  • 6 oktober 2015
  • Redactie

Huisartsen worden verlost van overbodige bureaucratische procedures, zodat zij meer tijd en aandacht aan patiënten kunnen schenken. Dit valt op te maken uit de verbetervoorstellen die minister Schippers van Volksgezondheid heeft gebundeld in ‘Het roer gáát om’. Dit document is een antwoord op een in maart dit jaar gepubliceerd manifest van het huisartsencomité Het Roer Moet Om.

Belangrijk uitgangspunt is dat de patiënt weer centraal komt te staan, stelt Peter de Groof, woordvoerder van genoemde actiegroep. ‘De geest van dit akkoord is dat we teruggaan van het dictaat van het geld naar het primaat van de patiënt. Van de papieren werkelijkheid naar meer tijd voor patiënten en van krampachtige controle naar kwaliteitsverbetering vanuit vertrouwen’, vertelt hij aan NOS.

Minder bureaucratie
De maatregelen, die per 1 januari 2016 ingaan, houden onder meer in dat allerlei formulieren die huisartsen nu moeten invullen als ze bepaalde medicijnen of hulpmiddelen voorschrijven, worden afgeschaft. Te denken valt aan medicatievoorschriften om te stoppen met roken, verbandmiddelen en dieetvoeding. Een recept is voortaan voldoende. Ook de verplichting om jaar in jaar uit voor chronische patiënten dezelfde aanvragen te doen vervalt. De huisartsenorganisaties gaan een nieuw kwaliteitssysteem bedenken met vooral veel aandacht voor de patiëntenzorg. Daarbij wordt een veel kleiner aantal duidelijke criteria opgesteld. Een werkgroep van huisartsen, patiënten en verzekeraars werkt aan dat proces mee.

Achtduizend van de ruim 11.000 huisartsen ondertekenden het zogeheten Manifest van de Bezorgde Huisarts.


Fotobijschrift: minister Schippers (VWS), Ella Kalsbeek (LHV), Peter de Groof (Het Roer Moet Om) maandag tijdens de presentatie van de veranderingsvoorstellen in Driebergen. (Bron: LHV)

comments powered by Disqus