Waak voor hoogmoedig trotse leiders

Waak voor hoogmoedig trotse leiders
  • 15 oktober 2015
  • Redactie

Circa één op de negen werknemers in Nederland heeft een leidinggevende die zich schuldig maakt aan ‘onbehoorlijk gedrag’ tegenover personeelsleden. Volgens het promotieonderzoek van psychologe Stacey Sanders blijken authentiek trotse leiders zich vriendelijker op te stellen naar werknemers dan hoogmoedig trotse leiders.

Sanders, die volgende week promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen, constateert dat zelfoverschatting en minachting voor anderen belangrijke oorzaken zijn van onethisch gedrag door managers en directeuren. Hierbij kun je denken aan liegen tegen collega’s, iemand uitschelden, mensen in het openbaar bekritiseren of kleineren. ‘Hoewel vaak wordt gedacht dat rationele overwegingen aan de basis liggen van dergelijk onethisch leiderschap, blijken emoties een belangrijkere rol te spelen dan gedacht.’ Hoogmoedige trots is zo’n emotie: die is niet gebaseerd op werkelijke prestaties, maar op bluf en arrogantie. Leiders die 'authentiek trots’ zijn blijken zich vriendelijker op te stellen naar het personeel dan hoogmoedig trotse leiders.

Ziekteverzuim
Al eerder is aangetoond dat meer macht de slechte eigenschappen van leidinggevenden versterkt. ‘Dat blijkt dus eveneens te gelden voor gevoelens van minachting’, zegt Sanders. Uit haar onderzoek blijkt ook dat medewerkers met een baas die het niet zo nauw neemt met de behandeling van het personeel, zelf eveneens onvriendelijk gedrag gaan vertonen. Hiervoor hield de psychologe een experiment onder studenten, waarin deelnemers mochten bepalen hoeveel (pijnlijk) pittige saus hun leidinggevende zou moeten consumeren. Resultaat: een onethisch leidinggevende kreeg veel meer pittige saus voorgeschreven dan een ethisch leidinggevende. In haar promotieonderzoek benadrukt Sanders dat de kosten van onbehoorlijk gedrag van directeuren enorm zijn, gelet op onder andere het (hoge) ziekteverzuim van werknemers.

comments powered by Disqus