Xerox test mobiel betalen in OV

Xerox test mobiel betalen in OV
  • 8 oktober 2015
  • Redactie

Xerox is in samenwerking met het gemeentelijk vervoersbedrijf van de Franse stad Valence een pilot gestart met Seamless, een oplossing voor mobiele betalingen in het openbaar vervoer. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor Near Field Communication (NFC). De deze week gestarte pilot loopt tot eind juni 2016.

In totaal nemen 150 reizigers deel aan de test. Door de Seamless-app op hun smartphone met NFC-ondersteuning te installeren, kunnen zij reizen met stadsbussen van Valence Romans Déplacements (VRD). Op de lokale en intercitybussen van dit gemeentelijk vervoersbedrijf zijn NFC-tags geïnstalleerd door Xerox. Om hun busrit te betalen hoeven gebruikers enkel zo’n punt aan te tikken met hun smartphone (zie foto bovenaan). De tag genereert vervolgens een versleutelde transactie, slaat deze op in het systeem en draagt de transactiegegevens over naar de smartphone. Hiervoor is geen constante netwerkverbinding vereist. De transactiedata worden overgedragen zodra er netwerkconnectiviteit beschikbaar is.

Mobiliteitsboost
‘Xerox Seamless bezit het potentieel om de reiservaring van OV-gebruikers in Valence te transformeren door hen een alternatief betalingssysteem aan te bieden dat zowel simpel als veilig is’, meent Marylène Peyrard, bestuursvoorzitter VRD. Pilot-deelnemer Aline Leclerc vindt het een logische ontwikkeling. ‘Mensen zijn eraan gewend geraakt om hun smartphone voor diverse activiteiten in te zetten. Deze nieuwe technologie maakt het eenvoudig om met de bus te reizen in Valence en Romans.’

De oplossing, die door R&D-teams van Xerox in Grenoble en Valence is ontwikkeld, kan worden ingezet voor treinen, bussen, trams, park & ride-faciliteiten en carpooling. De klantcontactspecialist voorziet dat Seamless zorgt voor een hoger niveau van stedelijke mobiliteit voor burgers en vervoersbedrijven.

comments powered by Disqus