Hoe je beter kunt denken op het werk

Hoe je beter kunt denken op het werk
  • 25 februari 2016
  • Redactie

Gebaseerd op neurowetenschappelijke studies en eigen onderzoek deelt werkomgevingspecialist tien tips om beter te denken op het werk.

1. Bepaal je doel
Om gericht te kunnen denken en werken, is het nodig dat je brein weet dat een taak is afgebakend, in resultaat of in tijd. Taken en meetings een duidelijk begin- en eindpunt geven, helpt je hersenen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare resources.
2. Kijk naar buiten
Het is niet voor niets dat je vaak de beste ideeën krijgt als je onder de douche staat, autorijdt of aan het rennen bent…Als we onze gedachtes de vrije loop laten, worden neuronen gedwongen andere paden te bewandelen en verwerken we informatie op een andere manier. Het werkt doorgaans goed om een probleem bewust even te laten voor wat het is en je brein ondertussen onbewust zijn werk te laten doen. Kijk even naar buiten, want een boom is geen storend element maar een hulpmiddel om onze hersenen te helpen ontspannen.
3. Maak een to-do list
Door gestructureerd een lijst van taken af te werken, activeren we ons beloningssysteem, motiveren we onszelf en beperken we het gevoel van stress. Positieve resultaten zorgen ervoor dat er positieve feedback naar onze hersenen gaat. Hoewel dingen van je lijst afvinken misschien kinderachtig klinkt,  zijn ze een uitstekende stimulans voor ons brein.
4. Denk in het hier en nu
Mindfulness* geldt als één van de beste manieren om je hersenen te trainen en beter te leren denken. Mindfulness vergroot aantoonbaar de hoeveelheid gamma-activiteit in de hersenen, wat duidt op hogere cognitieve prestaties en gerichte gedachten.
5. Take a break
Net als ons lichaam, worden ook onze hersenen op een bepaald moment moe. De capaciteit van het menselijk brein is beperkt. De meeste mensen kunnen zich niet langer dan drie kwartier tot een uur volledig focussen. Zorg voor tussentijdse doelstellingen die binnen een kort tijdsbestek zijn te realiseren en neem tussendoor voldoende pauzes om je hersenen de broodnodige rust te geven.
6. Kom dichterbij
De mate van aandacht wordt grotendeels bepaald door hoe dicht we bij de bron zijn die onze sensoren stimuleert. Om tot nieuwe ideeën te komen, moeten we in ruimtes werken waar we de anderen goed kunnen horen, waar iedereen gemakkelijk oogcontact met elkaar kan maken en waar we gemakkelijk toegang hebben tot gedeelde documenten en andere informatiebronnen en hulpmiddelen.
7. Beweeg
De realiteit is dat te lang achter elkaar zitten, het concentratievermogen negatief beïnvloedt. Beweging bevordert de productie van het proteïne BDNF (een zenuwcelstimulerende factor), dat nodig is voor het leren van nieuwe dingen, het onthouden van zaken en het denken in concepten.
8. Stop met multi-tasken
Onze hersenen zijn simpelweg niet geschikt om continu onze aandacht op meerdere dingen tegelijkertijd te richten. Waar we denken dat we aan het multi-tasken zijn, is het feitelijk zo dat onze brein in een hoog tempo aan het schakelen is tussen de ene en de andere taak. En hoe meer we het doen, hoe slechter we in staat zijn om prioriteiten te stellen.
9. Praat tegen jezelf
Iedereen kent wel het gevoel dat je je eigenlijk moet concentreren, maar dat je gedachten alle kanten opgaan. Activiteiten als schrijven, tekenen of praten (tegen jezelf, je computer, je telefoon of andere dingen die niet terug praten) helpen om je gedachten helder te krijgen en los te komen van zaken die je afleiden van wat je moet doen.
10. Slaap
Slaap speelt een ontzettend belangrijke rol in ons vermogen om ons te focussen en te concentreren. Wanneer iemand te weinig slaapt, kan hij minder goed nadenken, leren en zijn gemoedstoestanden minder goed onder controle houden.

* Meer over mindfulness lees je in de jongste uitgave van CustomerFirst (02-2016), in de rubriek ‘Binden & boeien’.

comments powered by Disqus