Goede kantoorakoestiek werkt stressverlagend

Goede kantoorakoestiek werkt stressverlagend
  • 18 augustus 2016
  • Redactie

Verbeter de akoestiek in een open kantooromgeving en reduceer de afleiding en stress van medewerkers met dertig procent. Tot die conclusie zijn onderzoekers van het Stress Research Institute in Stockholm gekomen.

Aan het onderzoek, dat is uitgevoerd op twee verdiepingen van het stadskantoor van de gemeente Sundbyberg net buiten Stockholm, namen 151 werknemers deel. Op beide etages werden twee verschillende geluidsomgevingen gecreëerd door gebruik te maken van (geluids)absorberende of juist harde plafonds en wanden. Zonder de ‘proefpersonen’ hiervan op de hoogte te brengen, zijn die elementen meerdere keren verwisseld. Door deze onderzoeksopzet kon een situatie worden gecreëerd waarbij twee controlegroepen in een authentieke omgeving werken in plaats van in een testlocatie. Zo wisten de onderzoekers zeker dat hun onderzoek uniek en betrouwbaar is.

Kostbare minuten
Volgens het rapport zijn dit de belangrijkste effecten van betere akoestiek:

  • 30 procent minder verstoringen in het algemeen;
  • 29 procent minder verstoringen dichtbij;
  • 22 procent minder verstoringen op afstand;
  • 15 procent minder cognitieve stress.

Ander internationaal onderzoek toonde aan dat kantoormedewerkers elke dag 86 minuten verliezen door verstoringen. Maatregelen op het gebied van geluid en akoestiek kunnen dat verlies dus verminderen. Dr. Aram Seddigh van Stress Research Institute leidde het onderzoek: ‘Het onderzoek toont aan dat het belangrijk is om te focussen op de geluidsomgeving in open werkomgevingen, zodat medewerkers zich goed voelen en effectiever kunnen werken.’

comments powered by Disqus