Starlet DC verkort bloedafnameproces

Starlet DC verkort bloedafnameproces
  • 14 februari 2017
  • Redactie

Het Starlet Diagnose Centrum in Alkmaar heeft het bloedafnameproces voor de trombosedienst verkort met de invoering van een nieuwe prikmethode. In plaats van bloedafname uit de arm (venapunctie) komt er een vingerprik, die minder belastend is voor de patiënt. Daarnaast loopt de wachttijd voor de patiënt terug van één dag naar één uur door bloedwaarden meteen te digitaal analyseren en door te sturen naar de trombosedienst.

Alle ruim 9.000 patiënten met een antistollingsbehandeling uit Noord-Holland Noord en omgeving die gebruik maken van de trombosedienst van Starlet DC Alkmaar, krijgen sinds januari 2017 te maken met de snelle en minder belastende vingerprikmethode. Binnen een uur krijgen zij een melding of zij hun medicatie moeten aanpassen of niet.

Digitalisering
De digitalisering van het analyseproces is tot stand gekomen in samenwerking met Roche Diagnostics, helpLine en Portavita. Ook voor medewerkers van de afnamedienst, die elke dag tientallen bezoeken aflegt, versnelt dit het proces. In de Serviceware-app van helpLine kan de medewerker exact zien welke patiënt zij wanneer voor een bloedafname moet bezoeken. Elke antistollingspatiënt wordt geprikt met behulp van de Coaguchek XS Pro van Roche Diagnostics. Na identificatie van de patiënt wordt het analyseproces gestart. Hiervoor is slechts één druppel bloed nodig, die via een vingerprik wordt verkregen. De uitslag van de test wordt binnen enkele seconden op het display van het apparaat getoond en is met bijbehorende informatie eveneens als QR-code beschikbaar die met de app gescand kan worden.

Na de bloedafname wordt de digitale vragenlijst doorgenomen. Deze informatie is belangrijk voor het afgeven van een goed doseeradvies. Het testresultaat en de antwoorden op de vragenlijst zijn direct digitaal beschikbaar in Portavita. De doseerafdeling van de trombosedienst kan meteen aan de slag en eventueel de dosering bijstellen. Deze nieuwe dosering is voor de patiënt ook meteen beschikbaar in het Digitaal Logboek, het beveiligde webportaal van Portavita. Een vergelijkbare digitale zorgoplossing is sinds vorig jaar voor hartfaalpatiënten in gebruik.

comments powered by Disqus