Chat-app Samsung zet tekst om in emoji's

Chat-app Samsung zet tekst om in emoji's
  • 28 april 2017
  • Redactie

Mensen met de taalstoornis afasie, waarbij als gevolg van hersenletsel een of meer onderdelen van het taalgebruik niet meer goed functioneren, kunnen voortaan communiceren aan de hand van emoji’s. Telefonicagigant Samsung heeft hiervoor de chat-app Wemogee ontwikkeld. Deze zet tekst om in emoji’s.

Zogeheten neurotypische gebruikers, mensen zonder hersenaandoening, kunnen zinnen invoeren, waarna deze worden omgezet in een of meerdere emoji’s. Zo wordt ‘Hoe gaat het?’ omgezet in een lachend gezichtje, het handgebaar ‘oké’ en een vraagteken. Bij mensen met afasie werkt het omgekeerd. Zij kiezen een symbool, waarna deze als tekst naar de ander wordt gestuurd.

Face-to-face
De ontwikkelaars stellen dat hiermee niet alleen vanaf een afstand gecommuniceerd kan worden, maar dat Wemogee ook kan helpen bij face-to-face-gesprekken. Iemand met afasie kan symbolen aanwijzen, waardoor gesprekspartners meteen kunnen zien wat wordt bedoeld.

Samsung werkte bij de ontwikkeling samen met professoren en neurochirurgen van de Universiteit van Milaan. De selectie van emoji’s is hierbij verfijnd tot 140 standaardzinnen. Hierbij is gekeken naar de meest voorkomende gespreksonderwerpen en basisbehoeften, evenals de bijbehorende emoties. De app is beschikbaar in Google Play, versies voor iOS en Samsung Galaxy volgen later.

In onderstaand filmpje is te zien hoe Wemogee in de praktijk werkt.

comments powered by Disqus