Belgen starten anonieme chat voor psychotherapie

Belgen starten anonieme chat voor psychotherapie
  • 31 juli 2017
  • Redactie

Twee centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG) in België, te vergelijken met de Nederlandse GGZ-instellingen, willen vanaf volgend jaar een anonieme chat aanbieden voor mensen met een depressie. Zij kunnen hiermee therapie volgen zonder zichzelf bekend te hoeven maken. Doel is dat de dienst gaten in de hulpverlening opvult.

‘We willen met de website Depressiehulp.be personen bereiken die niet naar de klassieke hulpverlening stappen. Er is veel schaamte over depressie en het wordt vaak verborgen gehouden, vooral onder hoogopgeleiden’, zegt klinisch psycholoog Herwig Claeys tegenover de Vlaamse krant De Standaard. Hij is verbonden aan het CAD Limburg (Centra Alcohol- en Drugproblemen) en is mede-initiatiefnemer van de chatdienst.

Verschillende benaderingen
Momenteel wordt de chat door cliënten van CGG De Pont en CGG Kempen getest als aanvulling op het bestaande aanbod van therapieën. Volgens Claeys hoeft het geen probleem te zijn dat bij de nieuwe dienst het face-to-face contact wegvalt. ‘Niet iedereen is op dezelfde manier depressief. De ene is heel passief, de ander heel opgejaagd. Er zijn ook veel verschillende soorten therapieën. De verschillende benaderingen komen aan bod in de vele modules die we hebben opgesteld. In de chatgesprekken kunnen dan, net als in de gewone gesprekken, keuzes gemaakt worden over welke aanpak de beste is.’

Tegenover de krant zegt Claeys dat bij een lichte depressie de aanpak van anonieme chatgesprekken en oefeningen voldoende zijn als behandeling. Bij zwaardere depressies kan het een startpunt zijn, waarbij later alsnog wordt overgegaan naar klassieke therapie met persoonlijke sessies. Ook in Nederland zijn dergelijke diensten op beperkte schaal beschikbaar. Zo biedt de stichting Mirro modules uit haar e-Mental Health aanbod aan in gratis anonieme behandelvorm. Tevens zijn er chatdiensten als Het Luisterend Oor.

comments powered by Disqus