Aangenaam

Aangenaam
  • 03 February 2016
  • Susanna Nevalainen

In contactcenters wordt er veel aangenomen. Mensen worden aangenomen om klantgesprekken aan te nemen. Telefoons worden aangenomen. Op een aangename manier, nemen we met z'n allen aan. De managers nemen aan dat de teamleiders doen wat er is afgesproken. Teamleiders nemen aan dat medewerkers 24 /7 hun stinkende best doen en medewerkers nemen heel veel aan van hun leidinggevende. Of dat allemaal wel echt aankomt, dat neem ik niet aan. Wat neem jij aan?

De hele dag door doen wij allerlei aannames. Jij kent het ook vast, dat bijna onhoorbare stemmetje dat zegt 'ik neem aan dat..' Het werkt net als een volwassen kleurboek, met onze eigen innerlijke kleuren (mijn voorkeuren, mijn ervaringen, herinneringen, mijn beslissingsstrategie, enzovoorts) geven wij kleur en vorm aan vele gebeurtenissen. En we nemen ze aan, draaien ze in een vorm en kleur die voor onszelf bekend overkomt en veilig voelt. Op dat moment geeft dat een aangenaam gevoel.

Menselijke communicatie is een rijkdom van interpretaties, aannames en 'volgens mij'-gedachten. Ons brein is een meester in het inpakken van nieuwe informatie in de oude verpakking: zaken die ver weg lijken te zijn komen opeens dichtbij omdat wij er 'iets bekends' in zien of horen. De aanname is geboren.

Controle
Mensen willen graag de wereld en de gebeurtenissen begrijpen, logisch ordenen of tenminste het gevoel hebben dat het voor ons bekend is (veiligheid, vertrouwen). Want dan zijn we 'in control'. Mensen reageren echter vaak negatief op aannames. Terwijl iedereen dit doet. 
Belangrijk is om te waken voor (te) automatische aannames. Leer jezelf aan om nieuwsgierig te zijn, open te luisteren en te kijken naar het verhaal van de ander. Zodra jij nieuwsgierigheid invoert, functioneert de 'aanname-afdeling' wat minder effectief. Oftewel, open mind, open brein, blijf in contact en laat de ander zijn verhaal echt vertellen, het beeld tekenen en inkleuren met zijn kleuren. Duidelijker dan het volgende Engelstalige gezegde over aannames kan haast niet: 'I assume. 'When I assume, I am making an ass of you and me.'

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link