Complimenteer met bakken

Complimenteer met bakken
  • 29 april 2020
  • Anders Jansen

De actualiteit behoeft geen toelichting. Het beheerst het nieuws en de opiniestukken. Het beheerst ons leven en niet meer dan logisch. In een tijd van zoveel verandering is in al deze verhalen de neiging te kijken naar wat er niet meer is. In deze column een pleidooi voor wat er wél is. Een pleidooi voor het mooie en positieve en hoe we dit tastbaar kunnen maken in elk contact. Oftewel, een ode aan het compliment.

Geen krachtiger ‘invloedsmechanisme’ dan het compliment. Het zet zoveel in beweging, kent zoveel verschillende krachten, maar is tegelijkertijd ook miskend en wordt al snel geassocieerd met slijmen, ongemak of onoprechtheid. Zonde. Complimenteer met bakken is mijn stelling. Het werkt altijd namelijk. Om mijn stelling kracht bij te zetten deel ik graag vier winsten van complimenteren:

Winst #1: Een compliment geef je bovenal voor jezelf
De grootste winst van een compliment ontstaat vooral in jezelf. Het dwingt je namelijk om te kijken wat er goed en mooi is aan een situatie of iemand. En dat helpt! Een voorbeeld: Ik kon me ergeren aan iemand in de groep die als betweter steeds intervenieert. Maar ik heb geleerd diegene direct een compliment te geven: ‘Fijn dat je actief meedoet, jij wil hier een goede sessie van maken die zin heeft, bedankt’. Wat er gebeurt in mij is dat ik diegene niet meer zie als betweter, maar als iemand die mijn sessie helpt. Persoonlijk mijn grootste les geweest als sessie-begeleider.

Winst #2: Een compliment maakt ook de ander blij
In de hersenen wordt endorfine aangemaakt, waarmee we allemaal ontvankelijk zijn voor complimenten. En ze werken ook altijd. Neem een gemiddeld restaurant, een kaart met 5 standaard voorgerechtjes en jij kiest de carpaccio. De ober neemt je bestelling op en zegt: “Goede keuze, meneer”. Rationeel denk je nu: dat zegt hij tegen iedereen, dat is niet oprecht. Maar het bewezen effect is dat de carpaccio lekkerder smaakt. En dat je je minder zorgen maakt over wat je niet gekozen hebt.

Winst #3: Geven is krijgen
Door complimenten te geven zet je automatisch in werking dat je ook meer complimenten zult krijgen. Probeer maar. De proef op de som heb ik genomen met een medewerker die meer zichtbaar wilde zijn op de afdeling, vanwege een aanstaande reorganisatie. Mijn tip: geef iedereen 2 complimenten per dag. Gevolg: de anderen gingen hem ook complimenten teruggeven na een tijdje. En gingen daardoor het mooie aan hém zien.

Winst #4: Een compliment toont jouw kwaliteiten
Het mooie is dat de complimenten die jij geeft voor de ander ook aangeven waar jij verstand van hebt. Als ik jou complimenteer als een integer persoon, ben ik in jouw ogen een kenner op het thema integriteit. Als ik het een strategisch goede keuze van jou vind, heb ik in jouw ogen verstand van strategie.

Tot slot: bedankt dat je het in één adem gelezen hebt! Ik zag je twijfel hier en daar, maar hierdoor ben je er vooral over na gaan denken hoe complimenteren voor jou nog meer winst kan brengen. Ga zo door!

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link