Zonder bluf is het leven suf

Zonder bluf is het leven suf
  • 17 juni 2020
  • Nienke Bloem

'Op z’n kop, dat is wel zo’n beetje het thema van de volgende CustomerFirst,' mailde de nieuwe hoofdredacteur, Nina van Klaveren, mij. Hoe tof dat een jonge vrouw met zo’n talent deze positie heeft gekregen. Ik feliciteer Nina van harte met haar nieuwe job! Maar dat is helemaal niet ‘op z’n kop’. Dat moet normaal zijn. Je bent een jonge vrouw, je hebt talent, er komt een positie vrij en jij krijgt die. Natuurlijk.

In mijn carrière was dat helemaal niet zo logisch. Ik moet eerlijk vertellen dat posities aan mijn neus voorbijgingen, omdat ik een té jonge vrouw was. Niet genoeg ervaring had. Niet de juiste achtergrond met me meebracht.

En of ik competent was. Maar dat ik een mening had en die ook uitte, kwam minder goed uit. Ik heb dat lang niet begrepen en was er zelfs boos over. Uiteindelijk was dat alleen maar goed. Want die boosheid en machteloosheid heb ik aangegrepen om me te ontwikkelen. Om de activist in mij een nét iets handigere stem te geven en te leren hoe je het spel speelt in organisaties. Ik ben blij dat er aandacht is voor diversiteit. Voor gelijke kansen. Corona of geen corona, ook nu zullen er posities vrijkomen en die gaan naar de collega met de beste papieren, met de meest relevante ervaring of degene die er juist veel van gaat leren. Daar heb je zelf een rol in. Ik pleit nog steeds voor het uitspreken van je ambitie. Voor lef en durf.

Toen ik teammanager was heb ik wel eens tegen een collega gezegd: “Zonder bluf is het leven suf”. Ik had net geleerd dat het handig is om als iemand naar je ambitie vraagt, de functie te noemen die twee trapjes (echelons) hoger ligt. Dat blijft dan goed hangen. Ik zou Nienke Bloem niet zijn als ik daar dan geen drie trapjes van had gemaakt. De Raad van Bestuur leek me een goede plek voor mij. Enige bluf en ambitie is mij dus niet vreemd. Ook al moest ik leren om die ook uit te spreken. Nu ik vijf jaar ondernemer ben, ben ik CEO, CCO, CFO en dus CVA: Chief Van Alles. Ik ga voorwaarts, ook in tijden van corona. Want bij het ondernemer zijn, hoort het werkwoord ondernemen. Kansen zien, zichtbaar zijn, waarde delen en gaan met die banaan. Misschien wel meer dan ooit, gun ik jou en iedereen kansen en een dosis ondernemerschap. Mocht je op jouw carrièreladder ooit in een situatie komen, waarin je je bescheiden gaat opstellen, onthoud dan de quote van deze oude rot: zonder bluf is het leven suf.comments powered by Disqus