Lerend luisteren

Lerend luisteren
  • 10 februari 2021
  • Nienke Bloem

Sommigen doen aan bingewatchen. Ik ben eerlijk: na een dag virtueel lesgeven, teams vergaderen of ander computer werk, ben ik klaar met het beeldscherm. En dan… Wat doe je dan?

Juist. Net als heel Nederland ga ik aan de wandel. Niet alleen ’s avonds, maar ook ’s ochtends. Op het moment dat de stad nog helemaal stil is en ik de boel een soort van opvrolijk met mijn gewandel. Of ik ga tussen de bedrijven door aan de wandel, tijdens dat half uurtje dat er geen meetings zijn.

Ik heb een paar verschillende wandelparcours ontdekt. Nou ja, ontdekt… Ze waren er al, maar ik heb mijn favorieten. Een rondje van 20 minuten, eentje van 30, 45, en 60 minuten. Altijd handig. Want de pauzes tussen sessies door variëren en dan weet ik precies wanneer ik terug ben.

Nu is de stad wel desolaat. De winkels zijn verlaten. Velen hebben zelfs nog kerstversiering, terwijl het al januari is. Maar ja, die lockdown hè?! Sommige winkeliers zijn zo slim om de etalage om te toveren tot online uithangbord. Ze verleiden me met een fijne commerciële knipoog, om via de QR code het product dat daar ligt NU te bestellen. Maar heel eerlijk: dat zijn er nog weinig. Dus word ik ook weinig afgeleid.

Want terwijl ik door het Utrechtse loop, luister ik. Niet naar vogels, of het geluid van voorbijgangers. Nee. Ik luister naar podcasts. Ik ben een enorme fan van podcasts. Al jaren eigenlijk, maar nu ik zoveel wandel, is mijn fan-zijn alleen maar groter geworden. Ik ben met recht een binge-luisteraar. Al die waargebeurde onderzoek verhalen, laten we het infotainment noemen, met nog steeds als grote favoriet: ‘Brand in het landhuis’.

Maar ook podcasts met een hoog educatief gehalte staan in mijn favorietenlijstje. Natuurlijk met een klantbelevings-tintje, waarvan velen in het Engels zijn. Dat vind ik persoonlijk helemaal prima. Maar ik weet dat er mensen zijn die een voorkeur hebben voor Nederlandstalig. Luister eens naar de podcast ‘Over klanten gesproken’ of de ‘CX Travelguide’, waarin ik zelf in de interviewer stoel zit.

Er valt zoveel te leren. Het is gewoon geweldig. Mijn tip voor 2021 is om hier een ritueel van te maken. Luister elke twee weken een aflevering van een bepaalde podcast. Schrijf na afloop dat ene inzicht van de podcast op. Als je van 2021 jouw top jaar wilt maken, ga hier dan ook mee aan de slag. Dit is precies wat ik de afgelopen 8 maanden heb gedaan en ik heb zoveel geleerd en bereikt. Het klinkt misschien simpel. En dat is het ook. Daarom wens ik je een heel mooi, luisterend lerend 2021. En met dat al dat gewandel, blijf je nog fit ook!

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link