(H)erken het leven als grootste Purpose

(H)erken het leven als grootste Purpose
  • 29 juni 2021
  • Gastauteur

Pas woonde ik een Masterclass Natural Intelligence van Leen Gorissen bij. Leen nam ons mee door allerlei voorbeelden van natuurlijke wijsheid en intelligentie die véél, véél ouder zijn dan wij mensen. Vooral het voorbeeld van de whale pump maakte diépe indruk op me. Voer voor ondernemers, schrijft Kees Klomp.

Ik wist wel dat walvissen een positieve invloed uitoefenen op  klimaatverandering, maar ik had geen benul hoe ongelofelijk ingenieus, veelomvattend en ronduit perféct die invloed is.

Het heeft me nóg meer doen beseffen dat we als mensen op een totaal verkeerd spoor zitten. We worden als mensen gedreven door vooruitgang; het moet altijd beter, meer. Maar het is al perfect. Dat laat de natuur ons elke keer weer zien.

De ultieme oplossing voor klimaatverandering is geen nieuw technologisch wonder, maar de stokoude walvis. Earthtech noemt Leen dit. We moeten onze focus verschuiven van vooruitgang naar thuiskomst; van verbeteren naar begrijpen.

En het heeft me een ding nóg duidelijker gemaakt: dat ik Betekeniseconomie, een vak dat ik in Rotterdam doceer, moet durven te positioneren als economische ecologie. Ik denk dat we nog een stap verder moeten gaan dan de ecologische economie die door econoom Herman Daly is geïntroduceerd. De economie van de toekomst is toegepaste ecologie. Het is tijd voor post-economics, in alle sectoren dus ook de klantcontact-business. Het is tijd om het menselijk metabolisme te overstijgen en plaats te laten maken voor het natuurlijke metabolisme. Economie niet als dismal science maar als aligned science.

De natuur is er niet om door mensen te worden gecontroleerd of geëxploiteerd. Wij mensen zijn er om ons in het grotere, natuurlijke geheel te integreren. Het is onze/de bedoeling (Purpose) om het leven als grootste goed te (h)erkennen en te dienen. En als we dat doen door ons eigenbelang te overstijgen, ervaren we zingeving (Meaning).

Kees Klomp
merkstrateeg en lector Erasmus Betekeniseconomie

comments powered by Disqus