Zieke Britten toch naar werk

Zieke Britten toch naar werk
  • 17 mei 2017
  • Redactie

Bijna 70 procent van de Britse werknemers in de private sector gaat ziek naar het werk terwijl ze eigenlijk thuis zouden moeten blijven. Dat constateert verzekeringsgroep Aviva in het rapport Working Lives. Daartegenover staat dat 23 procent zich weleens een dag ziekmeldt terwijl ze niet echt ziek zijn.

Uit de vierde editie van het onderzoek, waarvoor 500 werkgevers en 2000 werknemers werden ondervraagd, blijkt ook dat 43 procent van de werknemers voelt dat hun werkgever de bedrijfsresultaten belangrijker vindt dan hun gezondheid en welzijn. De onderzoekers noemen de resultaten dan ook een wake-up-call, zeker aangezien aandacht voor het personeel een positieve invloed kan hebben op het bedrijf.

Minder productief
In het rapport staat dat 41 procent van de medewerkers bang is dat hun werklast oploopt als ze ziek thuisblijven. Als mensen ziek doorwerken, is het echter waarschijnlijk dat ze minder productief zijn en hun slechte gezondheid ook die van collega’s beïnvloedt.

De cijfers komen overeen met een daling van het gemiddelde dagen ziekteverlof van Britse werknemers. Het aantal ziektedagen was in 1993, toen de cijfers voor het eerst werden bijgehouden, nog 7,2. In 2016 was het aantal gedaald naar gemiddeld 4,3.

Stress
42 procent van de respondenten geeft aan regelmatig gestrest of bezorgd te zijn op het werk, met een stijging naar 46 procent onder jonge werknemers (18-34 jaar). Werkgevers onderschatten vaak de gevolgen van stress bij hun personeel, want slechts 23% noemt dit een probleem. Het omgaan met werklast (32%) en verandering (24%) zou een grotere uitdaging zijn, menen ze.

Tegenover alle negatieve bevindingen staat dat meer dan driekwart van de respondenten (77%) denkt dat aandacht voor gezondheid en welzijn een positieve invloed heeft op het personeel. Werkgevers merken als gevolg van gezondheidsinitiatieven ook verhoogde geluksniveaus (41%) bij werknemers, wat zorgt voor verhoogd moreel (32%) en meer productiviteit (30%).

comments powered by Disqus