Amerikaanse chatbot maakt dood bespreekbaar

Amerikaanse chatbot maakt dood bespreekbaar
  • 6 juli 2017
  • Redactie

De van oorsprong Nederlandse ondernemer Haje Kamps heeft met zijn Amerikaanse bedrijf LifeFolder de gratis chatbot Emily gelanceerd. Hiermee kunnen gebruikers zaken bespreken die met de dood te maken hebben. Doel is om dit onderwerp uit de taboesfeer te halen.

‘Niets verenigt ons mensen meer dan de onvermijdelijkheid van de dood. Toch heeft meer dan 80% van de Amerikanen niet vastgelegd wat ze aan het eind van hun leven willen’, stelt Kamps. Met de bot hoopt hij dit probleem aan te pakken. De bot in Facebook Messenger geeft aan en legt uit welke beslissingen een gebruiker op dit vlak kan nemen en helpt hen het relevante papierwerk in te vullen.

Formulieren
Hierbij gaat het om drie mogelijke formulieren. Het eerste is een Health Proxy Nomination, waarmee je een gemachtigde kunt aanwijzigen voor het geval je buiten bewustzijn of handelingsonbekwaam wordt. Ten tweede kun je een lijst met prioriteiten en wensen opstellen voor je verzorging. En tot slot is er een donorverklaring. Emily zet alle voors en tegens van deze documenten op een rij en genereert deze nadat alles is ingevuld. Gebruikers kunnen deze vervolgens bespreken met familieleden of een arts.

Tegenover de lokale tv-zender ABC10 uit Californië legt Kamps de keuze voor een chatbot uit: ‘Bots zijn geduldig, dus als je even een pauze wilt omdat het onderwerp je toch zwaar valt, kun je even wachten. Bovendien oordeelt een bot niet, dus je loopt op dat vlak geen risico.’ Momenteel is de bot beschikbaar in zeven Amerikaanse staten, waaronder Californië en New York. Uitbreiding naar andere landen behoort tot de mogelijkheden.

comments powered by Disqus