Onderzoeksproject naar chatbots krijgt miljoenensubsidie

Onderzoeksproject naar chatbots krijgt miljoenensubsidie
  • 6 april 2022
  • Ryan Baij

Onderzoeksproject Lessen ontvangt een NWA-subsidie van 4,6 miljoen euro. Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van een veelzijdig chatbot-algoritme. Het project is een initiatief van de Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam en diverse andere universiteiten en bedrijven.

Chatbots gebruiken momenteel veel rekenkracht en dus energie. Ze zijn tevens afhankelijk van grootschalige taal- en toepassingsspecifieke, privacygevoelige trainingsgegevens. Het project richt zich op technologie die efficiënter en effectiever is. Het moet toepasbaar zijn in grote sectoren als telecom, verzekeringen en overheidsdiensten.

Het project start in september 2022 en loopt tot eind 2026. De Universiteit van Amsterdam (UvA) is penvoerder van het project. Namens de HvA wordt het project gecoördineerd door Frederik Situmeang (Hogeschool hoofddocent), in samenwerking met Jesse Weltevreden (Lector Digital Commerce), Tibert Verhagen (Lector Emerging Technology for Business), en het data science team van het Centre for Market Insights (CMI).

Dr. Frederik Situmeang, hogeschool hoofddocent Digital Business and Research Methods bij de HvA: ‘Niets is zo frustrerend als een nutteloos gesprek met een chatbot. Met dit consortium beschikken we over een excellent team voor de ontwikkeling van effectieve, breed inzetbare chatbots die weinig data nodig hebben. Naast wetenschappelijke relevantie heeft het project ook een grote maatschappelijke waarde: we helpen bedrijven om effectiever met hun klanten te communiceren tegen lagere kosten.’

Naast de UvA en HvA nemen de volgende organisaties deel aan het consortium: Universiteit Leiden, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit, Achmea, Albert Heijn, Bol.com, KPN, Rasa Technologies, Ahold Delhaize, Korps Landelijke Politiediensten.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • Reacties
  • Link