Zorgsector aantrekkelijk bij salarisverhoging

Zorgsector aantrekkelijk bij salarisverhoging
  • 4 mei 2022
  • Ryan Baij

Mochten de salarissen in de zorgsector omhooggaan, dan overweegt meer dan 1 op de 3 (35%) Nederlanders een carrièreswitch te maken. Dat blijkt uit onderzoek van Visma Raet, uitgevoerd onder ruim 1.000 werkenden, die niet actief zijn in de gezondheids- en welzijnszorg.

Naast de 35% die te paaien is met hoger salaris in de zorgsector is ook 30% ook bereid de overstap te maken als de werkdruk wordt verlaagd. Met minder verplichte flexibele werktijden (vooral avond- en weekenddiensten), wil 23% de stap ook overwegen. Om de huidige medewerkers in de zorg te houden zullen bedrijven moeten inzetten op salaris (55%), uitdaging (53%) en reisafstand (49%).

De zorgsector is een sector waar de werknemers trots is om in te werken. Maar liefst 87% draagt zijn functietitel met trots. Opvallend is dat een groot deel daarvan niet per sé trots is op hun werkgever (67%).

Werkomstandigheden
Om het werk te verbeteren zien medewerkers met name verbeterpunten in het regelmatig feedback geven en het erkennen van goede prestaties (39%), de erkenning van ontwikkeling van talent (34%) en goede evaluaties of een medewerker nog wel op zijn of haar plek zit (34%).

‘Dat we kampen met een groot personeelstekort, is niet alleen een probleem voor de zorgsector, maar is een probleem dat de hele maatschappij aangaat, aldus Marco Winkel, HR Director bij Visma Raet. ‘Het is daarom juist voor deze sector belangrijk dat we gezamenlijk kijken hoe we het tekort kunnen terugdringen. Voor ruim een derde van de Nederlanders is een overstap naar de zorg uitgesloten. Dat betekent dus dat de meerderheid van de werkende Nederlanders overweegt om wél in te stromen. Goed werkgeverschap, persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit zijn punten waar de sector zich nu op zou moeten focussen. Het zou twijfelaars zo maar eens over de streep kunnen trekken. Tegelijkertijd houden we hiermee ook de focus op het behoud van het huidige personeel. Immers, elk individu die in de zorg komt werken, of zijn of haar contract verlengt, is er één.’

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • Reacties
  • Link