Consumenten vinden restaurants terug

Consumenten vinden restaurants terug
  • 9 juni 2022
  • Ryan Baij

Nu Nederlanders weer uit eten kunnen, geven zij 79% meer uit in restaurants, terwijl op boodschappen met 16% wordt bezuinigd. In totaal geven consumenten vergeleken met vorig jaar 12% minder uit in online winkels en 5% minder in fysieke winkels.

Dit blijkt uit de Mastercard SpendingPulse, wat inzicht biedt in nationale retailuitgaven in mei 2022, ten opzichte van mei 2021 en 2019.

We spenderen in Nederland maar liefst 16% minder aan boodschappen dan vorig jaar. Ook bezuinigen Nederlanders op spullen en geven ze minder uit aan elektronica (-23%) en meubilair (-27%).

Daarentegen nemen de uitgaven aan ervaringen flink toe. De grootste groei wordt gezien in de hotels (+104%) en restaurants (+79%). Deze explosieve groei ligt hiermee ook hoger dan het pre-pandemisch niveau, respectievelijk 29% en 2%. We besteden ook graag weer extra aandacht aan ons uiterlijk, blijkt uit een toename van 7% aan kledingbestedingen ten opzichte van vorig jaar.

Retail
Vooral in online winkels spenderen Nederlanders minder, waar uitgaven met 12% af zijn genomen. De ongekende groei die e-commerce tijdens de pandemie maakte lijkt daarmee inmiddels te stagneren, al ligt het online uitgavenniveau nog steeds hoog ten opzichte van vóór de pandemie in 2019 (+22%). Fysieke retailuitgaven namen in Nederland met 5% af, en komen hiermee 2% hoger uit ten opzichte van 2019.

‘De Nederlandse consument beweegt mee met ontwikkelingen in de economie en maatschappij, aldus Jan-Willem van der Schoot, Country Manager bij Mastercard Nederland. ‘We zien dat consumenten weloverwogen keuzes maken en het afgelopen jaar bewust minder zijn gaan uitgeven aan bijvoorbeeld spullen en boodschappen, maar meer aan etentjes en overnachtingen. Door dergelijke verschuivingen nauwlettend in de gaten te houden, helpen we bedrijven en overheden om de consument van vandaag beter te begrijpen, en te voldoen aan hun alsmaar veranderende behoeften.’

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • Reacties
  • Link