Zeventien procent werkenden voelt zich verplicht bereikbaar te zijn op vakantie
Maar liefst een op de zes Nederlanders voelt zich gedwongen om tijdens vakantie bereikbaar te zijn voor werk. Dit blijkt uit onderzoek onder werkenden. Ondanks die noodzaak heeft 37 procent van de werkende Nederlanders er geen problemen mee als de werkgever tijdens vakantie belt of mailt.
Vooral jonge werknemers hebben last van ‘vakantiebereikbaarheid’. Zo ervaart maar liefst 25 procent van de dertigminners de druk om vanaf hun vakantieadres bereikbaar te blijven voor hun baas of collega’s. Van de dertigers heeft slechts dertien procent hier last van.
'Sommige werkgevers verwachten van hun werknemers dat ze altijd en overal bereikbaar zijn', vertelt Anna Braun van VPNdiensten.nl, die het onderzoek liet uitvoeren. 'Vanaf je vakantieadres snel een belletje of mailtje beantwoorden lijkt een kleine moeite. Toch kan dit de nodige werkstress opleveren, terwijl je niet voor niets vakantie hebt opgenomen. Zorg daarom altijd voor een goede overdracht en houd zelf de regie in handen.'
Dat werknemers op vakantie bereikbaar blijven voor ‘de zaak’ is deels hun eigen verantwoordelijkheid. Zo blijkt uit het onderzoek dat maar liefst een derde van de respondenten weleens hun zakelijke telefoon of laptop heeft meegenomen op vakantie. Opvallend genoeg nemen mannen (39 procent) vaker hun werkspullen mee op vakantie dan vrouwen (29 procent). Dit heeft mogelijk als gevolg dat maar liefst een kwart van de werkende Nederlanders het werk moeilijk kan loslaten op vakantie.
Jongeren tot dertig jaar (35 procent) hebben hier beduidend meer last van dan zestigplussers (twintig procent). Braun: 'Als je werkspullen mee hebt, verlaag je automatisch de drempel om dagelijks mail en appjes te checken. Op die manier laat je het werk nooit helemaal thuis. Toch kan ik me goed voorstellen dat het even wennen kan zijn om op vakantie niets om handen te hebben en de werkdruk los te laten. Daarvoor heb ik één tip: geef jezelf eraan over en geniet van je welverdiende vakantie.'