IT-professionals zijn bang dat AI banen gaat innnemen

IT-professionals zijn bang dat AI banen gaat innnemen
  • 23 februari 2023
  • Ryan Baij

Een kwart van de IT-professionals verwacht dat Artificial Intelligence (AI) ervoor gaat zorgen dat banen in de IT-sector gaan verdwijnen. Eén op de vijf (19%) vreest hiervoor door de komst van Intelligent Automation.

In de klantcontactsector is al langer de angst dat AI (zoals chatbots) banen inpikken. De IT-sector onderschrijft dit probleem. Bijna een derde van de IT-professionals (28%) geeft namelijk aan dat Intelligent Automation ervoor zorgt dat zijn organisatie hier beter mee kan omgaan. Ook AI (20%) draagt hier een steentje aan bij.

In het verleden is gebleken dat niet alle nieuwe technologieën blijvend populair zijn. Momenteel is de meeste hoop op zakelijk vlak volgens IT-professionals gevestigd op AI (30%). Intelligent Automation (18%) wordt daarna als meest veelbelovende technologie gezien. XR (bestaande uit VR en AR) wordt gezien als het minst veelbelovend (22%) op zakelijk gebied.

Aart-Jan Schouten, Telecom Lead Benelux at NTT DATA zegt hierover: 'Wij mensen zijn gewoontedieren. We houden ons vast aan dat wat we kennen en nieuwe dingen vinden we in eerste instantie maar niets. Toch is het belangrijk dat je met jouw organisatie gaat onderzoeken welke nieuwe opkomende technologieën er allemaal zijn. Waar kun je ze voor gebruiken? En (hoe) kunnen ze jouw business verder helpen? Denk maar eens terug aan de tijd dat het internet nieuw was. Deze technologie is nu niet meer weg te denken uit ons leven en heeft ons heel veel opgeleverd. Wees dus niet bang voor de gevaren van nieuwe technologieën, maar kijk juist naar de kansen die ze te bieden hebben, bijvoorbeeld in de krappe arbeidsmarkt. Daarnaast creëren ze mogelijkheden in huidige banen, omdat gemakkelijke taken geautomatiseerd worden en IT-professionals de werkzaamheden verrichten waarmee zij het verschil kunnen maken. Technologie gaat ons juist helpen, ook op de arbeidsmarkt, en we hoeven niet bang te zijn dat de mens niet meer nodig is in de toekomst.'

comments powered by Disqus