Klarna zet door met 'koop nu, betaal later' in fysieke winkels

Ondanks oproepen van het kabinet om af te zien van de uitbreiding, blijft Klarna vasthouden aan het aanbieden van achterafbetaaldiensten in fysieke winkels.
De Zweedse achterafbetaaldienst Klarna heeft bevestigd door te gaan met het aanbieden van de 'koop nu, betaal later'-optie in fysieke winkels, meldt NOS. Dit werd duidelijk tijdens een gesprek met de Tweede Kamer, waar ook andere aanbieders zoals Riverty, Billink en In3 aanwezig waren. De laatste drie gaven aan geen plannen te hebben voor dergelijke diensten in fysieke winkels of hier zelfs tegen te zijn.
Eerder riepen minister Heinen (Financiën) en staatssecretaris Struycken (Rechtsbescherming) de betrokken partijen dringend op om af te zien van deze plannen. Zij uitten zorgen over de mogelijke toename van schuldenlast bij consumenten door het gemak van achteraf betalen in fysieke winkels.
Dilemma
Klarna benadrukt dat er zowel bij winkeliers als klanten veel vraag is naar deze dienst in fysieke winkels. Volgens Wouter Strauven, Global Lead for Payment Methods bij Klarna, is het concept van krediet niet nieuw. Hij stelt dat achteraf betalen via Klarna een beter alternatief is dan rood staan met rente. Het voornemen van Klarna om hun dienst ook in de winkelstraat toe te passen, plaatst concurrent In3 voor een dilemma. Dat bedrijf zegt dat als concurrenten de diensten wel aanbieden in winkelstraten zij dat waarschijnlijk ook gaan doen, omdat ze anders klanten dreigen te verliezen.
Zorgen over schulden
In de politiek bestaan zorgen dat consumenten door deze diensten makkelijker in de schulden kunnen raken, zowel online als in fysieke winkels. Kamerleden vroegen tijdens het gesprek hoe de bedrijven voorkomen dat minderjarigen gebruikmaken van de apps en hoe zij de kredietwaardigheid van klanten beoordelen. Alle vier de bedrijven gaven aan maatregelen te hebben genomen om de leeftijd van gebruikers te controleren en pleitten voor een gezamenlijke database om problematische schulden te signaleren.
Vanaf november 2026 zullen strengere Europese regels gelden voor aanbieders van achterafbetaaldiensten. Tot die tijd is het aan de sector zelf om verantwoordelijkheid te nemen en consumenten te beschermen tegen mogelijke financiële problemen.