Driekwart vindt dat werkgevers meer moeten doen voor gendergelijkheid

Driekwart vindt dat werkgevers meer moeten doen voor gendergelijkheid
  • 10 maart 2025
  • Tamara de Vos-Vlot

Uit wereldwijd onderzoek van de Team Lewis Foundation, in samenwerking met HeForShe, blijkt dat 75 procent van de respondenten vindt dat werkgevers meer moeten doen om gendergelijkheid te bevorderen. De resultaten tonen aan dat vrouwen nog steeds obstakels ervaren in hun loopbaan en ondervertegenwoordigd zijn in leidinggevende functies.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen minder vaak salarisverhogingen ontvangen dan mannen. In het afgelopen jaar kreeg 17 procent van de vrouwen een loonsverhoging, tegenover 24 procent van de mannen. Daarnaast geeft 23 procent van de vrouwen aan een carrièrekans te hebben gemist vanwege hun geslacht, vergeleken met 12 procent van de mannen. Het aandeel vrouwen in senior managementrollen daalde in 2024 naar 53 procent, drie procent minder dan in 2023.

Flexibiliteit als bepalende factor
Een derde van de vrouwen overweegt van baan te wisselen vanwege ontevredenheid over het kantoorbeleid, waarbij een gebrek aan flexibiliteit de grootste reden is (45%). Volgens het onderzoek besteden vrouwen vijf keer meer tijd aan onbetaald zorgwerk dan mannen, waardoor flexibele arbeidsvoorwaarden een belangrijke factor kunnen zijn. Voorgestelde maatregelen om gendergelijkheid te bevorderen zijn onder andere een eerlijk loonbeleid (46%) en gezinsvriendelijke regelingen, zoals ouderschapsverlof en kinderopvangondersteuning (35%).

Zorgen over genderbias in AI
Naast ongelijkheid op de werkvloer maken respondenten zich zorgen over genderbias in AI-systemen. Slechts 28 procent was zich hiervan bewust, maar na uitleg gaf 51 procent aan bezorgd te zijn. Daarnaast vindt 66 procent dat overheden regelgeving moeten invoeren om genderbias in AI tegen te gaan. Seksistische uitingen op sociale media vormen eveneens een punt van zorg, vooral onder generatie Z (80%) en millennials (76%). Meer dan een derde van de respondenten pleit voor strengere contentmoderatie op platforms zoals TikTok (38%), Facebook (36%) en Instagram (35%).

Rol van mannen bij gendergelijkheid
Volgens het onderzoek kunnen mannen bijdragen aan gendergelijkheid door zich uit te spreken over gelijke leiderschapskansen (39%) en genderdiscriminatie op de werkvloer (39%). Mannen geven aan zich het meest comfortabel te voelen bij het pleiten voor gelijk loon (41%), het aankaarten van discriminatie (37%) en een eerlijke verdeling van huishoudelijke- en zorgtaken (35%).

Vesna Jaric, Global Head of HeForShe bij UN Women, benadrukt: ‘Rechten, gelijkheid en empowerment zijn noodzakelijk voor wereldwijde vooruitgang. We kunnen het ons niet veroorloven om aan de zijlijn te blijven staan. Gelijkheid is ieders verantwoordelijkheid.’

comments powered by Disqus