Onderzoek: Keuzevrijheid in werklocatie verhoogt betrokkenheid en loyaliteit

Werknemers met volledige flexibiliteit in hun werklocatie tonen een hogere mate van betrokkenheid. In Nederland heeft meer dan één op de vier werkenden die vrijheid. Dat blijkt uit het wereldwijde People at Work 2025-onderzoek van het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP.
Wereldwijd is 27% van deze flexibele werknemers volledig betrokken bij hun werk, tegenover 16% van degenen zonder deze keuzevrijheid. Betrokkenheid wordt in het onderzoek gedefinieerd als de gemoedstoestand die mensen ertoe aanzet hun uiterste best te doen en uitstekend werk te leveren. Deze betrokkenheid hangt samen met hogere productiviteit en loyaliteit.
Invloed van functietype
Het type werk speelt ook een rol in de mate van betrokkenheid. Werknemers die veel vrijheid hebben om hun kennis en expertise naar eigen inzicht in te zetten, zijn meer betrokken dan medewerkers met minder autonomie. In Nederland is 17% van de werknemers volledig betrokken, wat 2% lager is dan het wereldwijde gemiddelde en een daling ten opzichte van vorig jaar. Bij 18- tot 39-jarigen is de betrokkenheid 14%, terwijl deze bij 40- tot 54-jarigen 20% bedraagt en bij 65-plussers 25%. Voor 55- tot 64-jarigen ligt dit percentage op 17%.
Terugkeer naar kantoor en hybride werken
Nederland en Zwitserland hebben het laagste percentage werknemers (53%) dat volledig is teruggekeerd naar kantoor of locatie. In Italië, Frankrijk en Duitsland liggen deze percentages respectievelijk op 65%, 64% en 60%. Op het gebied van hybride werken is Nederland met 35% van de werknemers koploper in Europa.