Rapport: AI neemt in 2030 tweederde van het werk over

In 2030 zal nog slechts een derde van alle werkzaamheden door menselijke arbeid worden uitgevoerd. Dat blijkt uit het Future of Jobs Report 2025 van het World Economic Forum. UvA-hoogleraar Henk Volberda (Amsterdam Business School), die verantwoordelijk is voor de Nederlandse dataverzameling, stelt dat digitalisering, kosten van levensonderhoud en de groene transitie de belangrijkste drijfveren zijn achter deze ontwikkeling.
Volgens het rapport, dat gebaseerd is op inzichten van meer dan 1.000 werkgevers, verwacht 60% van de werkgevers dat digitalisering hun bedrijfsvoering tegen 2030 ingrijpend zal veranderen. Dit heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt: 22% van de huidige banen verandert van vorm. Daar staat tegenover dat er 19 miljoen nieuwe banen gecreëerd worden door bredere toegang tot digitale technologie, maar er zullen ook 9 miljoen banen verdwijnen. 'Daarnaast zal AI en informatietechnologie naar verwachting 11 miljoen banen creëren,’ aldus Volberda, ‘terwijl tegelijkertijd 9 miljoen banen verdwijnen.' De grootste netto-verdringer van banen is robotica en autonome systemen, wat leidt tot een afname van 5 miljoen banen.
Tekort aan talent
Het onderzoek wijst uit dat 39% van de huidige vaardigheden van werknemers tussen 2025 en 2030 verouderd zal zijn. Hoewel dit percentage lager ligt dan eerdere edities van het rapport, blijft her- en bijscholing cruciaal. 11% van het personeel zal niet de benodigde training ontvangen en daardoor hun baan verliezen. In Nederland verwacht 56% van de bedrijven moeite te hebben met het vinden van geschikt personeel, terwijl slechts 15% optimistisch is over een verbetering van het talentaanbod. Tegelijkertijd investeert 86% van de Nederlandse bedrijven in versnelde automatisering.
Focus op welzijn en diversiteit
Werkgevers besteden steeds meer aandacht aan welzijn en diversiteit. 64% van de bedrijven noemt ondersteuning van gezondheid en welzijn als kernstrategie, terwijl het aandeel werkgevers dat diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) bevordert, is gestegen van 67% in 2023 naar 83% nu. Ruim de helft (52%) van de werkgevers verwacht bovendien een groter deel van hun inkomsten te besteden aan lonen, waarbij de focus ligt op productiviteit, prestaties en talentbehoud.
Bron: UvA