RobotFirst #9: Wordt de RoboBoss werkelijkheid?

RobotFirst #9: Wordt de RoboBoss werkelijkheid?
  • 9 oktober 2017
  • Redactie

'Data is inherently dumb. It doesn’t actually do anything unless you know how to use it; how to act with it. Algorithms are where the real value lies. Algorithms define action. (…) Organizations will be valued, not just on their big data, but the algorithms that turn that data into actions, and ultimately impact customers.' Bovenstaande quote is van Peter Sondergaard, hoofdonderzoeker van Gartner. Hij ziet dat de grote hoeveelheden data die bedrijven bezitten in combinatie met slimme ‘zelfstandige’ algoritmes in de toekomst een algoritmische organisatie (AO) mogelijk maken. Data is de voedingsbodem, algoritmes zorgen voor de acties.

Algoritmische organisatie
Het systeem in een AO doet automatisch en zelfstandig zijn werk op basis van geprogrammeerde afspraken en regels. Deze slimme algoritmes zullen onafhankelijk aan de slag gaan, zonder menselijke controle. In de AO zijn de algoritmes zo slim dat ze bijvoorbeeld transacties doen, bedrijfsprocessen beoordelen, overeenkomsten stoppen, bevoorrading in gang zetten en zelfstandig andere beslissingen nemen. Tevens communiceren ze makkelijk met interne en externe computersystemen en stakeholders, zonder menselijke interventie. Ze organiseren met een klusbedrijf het preventief onderhoud en sluiten ‘s avonds het gebouw zelfstandig af. En op basis van de bestaande en verwachte verkoop kopen ze zelf voorraad in. In een AO zijn slimme algoritmes dus de baas van een bedrijf. De ceo kan dan wellicht eveneens worden vervangen door een geavanceerd computersysteem: de ‘Roboboss’.

Toekomstmuziek?
Weliswaar benoemde de Hongkongse investeringsmaatschappij Deep Knowledge Ventures in 2014 een softwareprogramma tot lid van de Raad van Bestuur en gaf het dezelfde beslissingsbevoegdheid als de bestuursleden van vlees en bloed, maar rond deze aankondiging hing een sfeer van free publicity.
Onderzoeksbureau Gartner is echter iets stelliger over algoritmes als ceo: ‘Robobosses will increasingly make decisions that previously could only have been made by human managers.’ Alibaba-ceo Jack Ma, toch niet de minste, verwacht op zijn beurt dat er over 30 jaar waarschijnlijk een robotbaas op de cover staat van Time Magazine. Volgens hem zijn robots sneller dan mensen en baseren ze beslissingen op feiten; ze raken niet verstrikt in emoties en worden nooit boos op concurrenten. In een actueel artikel schrijft ook het World Economic Forum een robotbaas zo gek nog niet te vinden. Zij kunnen de hele dag werken, het hele jaar door, en hebben geen slaap, weekeinde of vakantiedagen nodig. Maar goed, zoals gezegd: dit is nog toekomstmuziek.

Zelf heb ik voorkeur voor een mens-machine synergie. Immers, in een wereld die steeds verder digitaliseert en waar mens en technologie steeds meer vervlechten komt er waarschijnlijk zelfs meer behoefte aan sterk menselijke vaardigheden als empathie, improvisatievermogen, creatief denken, intuïtief brainstormen en andere softskills. Ik denk het en ik hoop het.

Tekst: Jarno Duursma, auteur van het recent verschenen boek 'De digitale butler', spreker over digitale technologie en alumnus van Singularity University in Silicon Valley.

comments powered by Disqus