BrainFirst #28 - Wisselwerking aanwakkeren

BrainFirst #28 - Wisselwerking aanwakkeren
  • 10 maart 2020
  • Redactie

Weten wat er in andermans bovenkamer omgaat, dat willen we allemaal wel. Immers, dan weet je ook iemands beweegredenen en kun je daar vervolgens op inspelen. Hoe utopisch het doorgronden van de psyche van de mens wellicht ook klinkt, er zijn wel degelijk ‘slimmigheidjes’ toe te passen. Om meer inzicht te krijgen in de werking van het brein in relatie tot (klant)gedrag, verzorgen verschillende neuroexperts op deze plek een minicollege. Ditmaal de hersenspinsels van Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en auteur van 'Het 50+ Brein'.

'Als we het hebben over de hersenen van de 50-plusser, dan gaat het vaak om kommer en kwel. Men ziet dikwijls alleen beperkingen die zijn gebaseerd op vooroordelen, zoals algeheel geheugenverlies, starre karaktereigenschappen, enzovoorts. Het algemene beeld van het 50+ brein is enorm eenzijdig. We moeten de nadelen van dit brein voorkomen en de voordelen gebruiken. Het wordt tijd dat men zich dáárop gaat focussen.

Eén van de grootste voordelen van het ouder wordende brein, is de verbetering in de emotieregulatie. De amygdala is betrokken bij de regulering van positieve en negatieve emoties. Deze kern wordt minder geprikkeld door negatieve emoties als je ouder wordt. Daarbij neemt de geheugencapaciteit af, maar de hersenen kunnen hier goed mee omgaan: ze richten zich op de informatie die van belang is. Als je ouder wordt, maak je meer efficiënte keuzes. Ook kun je betere keuzes maken omdat je meer informatie hebt opgeslagen, waardoor je nieuwe informatie beter in een bepaalde context kunt plaatsen en beter kunt relativeren. Deze mensen hebben daarbij een enorm voordeel: 50-plussers excelleren in interpersoonlijke probleemoplossing.

Die wisselwerking tussen generaties is van belang om duurzaam vooruit te komen

Het brein van 50-plussers heeft dus vele onderbelichte voordelen ten opzichte van millennials. Het is echter enorm belangrijk dat mensen meer kennis over elkaar vergaren, om stereotypering af te breken. In de maatschappij én op de werkvloer draait het om loyaliteit, saamhorigheid en ondersteuning. Hierom moeten bedrijven investeren in diversiteit, die vooruitgang beter mogelijk maakt. Want naast dat diversiteit vaak over gender, culturele achtergrond of geloof gaat, hoort leeftijdsdiversiteit er ook bij. Dáár moeten we ons meer op richten.

Het 50+ brein raakt eerder vermoeid, doordat de prefrontale kwab harder moet werken om verval te compenseren. De oplossing kan dan zijn om pauzes in te bouwen en te gaan bewegen. Dat is verschrikkelijk belangrijk voor ieder brein. Net als diversiteit in de werkzaamheden. Werkgevers, managers en leidinggevenden adviseer ik dan ook een groep te creëren met zowel jongeren als ouderen. Die wisselwerking tussen generaties is van belang om duurzaam vooruit te komen. Wanneer je bijvoorbeeld de interpersoonlijke vaardigheden van oudere medewerkers matcht met de digitale vaardigheden van jongeren, kom je écht tot lange termijnsuccessen.'Lees ook de BrainFirst-editie met Tim den Heijer, mede-oprichter van B.R.A.I.N. Creatives.

comments powered by Disqus