Slimlach

Slimlach
  • 6 januari 2016
  • Susanna Nevalainen

Ken je dat, dat heerlijke gevoel van 'Eureka!'? Dat moment waarop jij iets nieuws leerde, dat alle puzzelstukjes in elkaar vielen? Het moment dat we nieuwe neurologische verbindingen creëren, nieuwe neurale snelwegen bouwen die contact maken met elkaar en gedachten die nog sterker worden. Het moment dat de creatieve en nieuwe ideeën zijn samengevoegd en je een volledig nieuw beeld en visie krijgt. Een gedachte die je letterlijk voelt in je lijf en in je mondhoeken. Dat moment noem ik de `SlimLach`.

Paul Ekman, een Amerikaanse psychologist, stelde eens vast dat wij mensen met 43 gezichtsspieren 3.500 relevante gezichtsuitdrukkingen kunnen creëren. Dat is een aardig continuerende spieroefening. En een interessante bron van informatie, naast ons lijf. Wij zien, horen en voelen veel meer dan we beseffen. Als trainer en coach heb ik geleerd om goed te kijken naar de fysiologische signalen die mensen afgeven in een training. De non-verbale communicatie. Soms is die namelijk nog belangrijker dan de befaamde verbale communicatie (met of zonder glimlach).

Bewegen
Het leren gebeurt in het hele lijf, niet alleen in ons 'denkvermogen' of in ons cognitieve brein. Je hele lijf kan meedoen en meehelpen in het leren. Doen, bewegen, ervaren en daardoor sneller leren. Een fysieke leerervaring (een beweging, ook innerlijke beweging ofwel een nieuw inzicht) bevestigt het leerproces en het te leren nieuwe patroon in het brein. Zuchten, schudden, wegdraaien; alle gedragingen en bewegingen vertellen in welke fase van de leerontwikkeling een deelnemer zit.
Zelf hou ik enorm van de gezichtsuitdrukking die ik de 'SlimLach' noem! Het is een teken van begrip, een wow-moment. Dan weet ik dat mijn boodschap is aangekomen. Het leren is een feit, de connectie is gemaakt. Maar niet alleen zijn wij in contact, jij bent ook zelf in contact gekomen met jouw lerende en creërende vermogen. Bijkomend is glimlachen ook nog lekker gezond voor je, en ontspannend. Kortom, een prachtige stresswapen.

Weet voor jezelf dat wanneer je iets nieuws hebt geleerd, een nieuw inzicht hebt gecreëerd, dat die gedachte alleen niet zorgt voor een gedragsverandering. Daavoor zul je het nieuwe patroon eerst moeten uitvoeren, en vervolgens veelvuldig herhalen. Net zo lang tot het een vast patroon is. Dus wil je bijvoorbeeld starten met sporten, begin dan gewoon. En, je voelt 'm al aankomen, herhalen herhalen herhalen....en wachten op je eigen SlimLach.

Deze blog van Susanna Nevalainen is een vervolg op 'Endorfinecocktail'.

comments powered by Disqus