'Samen op het juiste spoor'

'Samen op het juiste spoor'
  • 2 juni 2020
  • Sales BBP Media

[Branded Content] Telefonisch verkopen zit in de lift: door de coronacrisis is deur- tot-deur-verkoop niet mogelijk maar mensen zijn wel veel aan huis gebonden. Er is vaker tijd voor een gesprek en ondanks het grote aantal gesprekken zijn er minder klachten. Dat is koren op de molen van Codelogic en Salesdock: hun samenwerking is er namelijk op gericht om het telefonisch verkopen (nog) leuker te maken voor verkopers en consumenten.

“Telesales is een prachtige branche. Televisieprogramma’s als Radar en Kassa zou je zo kunnen vullen met mooie verhalen over goede gesprekken en dito adviezen. Maar dat vinden we kennelijk geen nieuws.” Aan het woord is Daniel Cools, cco van Codelogic, bouwer en leverancier van klantcontactoplossing Steam-connect. “Ons platform is natuurlijk compliant met wet- en regelgeving en we overleggen regelmatig met de verschillende brancheorganisaties. Zaken zoals de code telemarketing, dataveiligheid, ISO en nummerweergave zijn allemaal verwerkt in ons product.”

Steam-connect kan alle soorten kanalen afhandelen, maar speciaal voor de outbound telefonie is recent een integratie gebouwd met Salesdock. Mark Hekkelman, ceo van Salesdock: “Ons platform richt zich vooral op het faciliteren van het hele verkoopproces en het zorgen dat iedere verkoper, zowel aan de telefoon, aan de deur, aan tafel als in de winkel makkelijk en succesvol kan verkopen. Eén van onze grootste doelgroepen zijn de organisaties die veel telefonisch verkopen, zoals energie en telecom, en die zich willen onderscheiden met een goed verzorgd outbound verkoopproces dat medewerkers ondersteunt en klanten beschermt. Codelogic vult Salesdock daarin goed aan en een samenwerking is dan ook heel logisch.”

Wat verkopers willen
Door de integratie hebben verkopers ondersteuning bij het outbound bellen. “Voor ons staat de verkoper voorop. We vragen regelmatig hun feedback en houden in de verdere ontwikkeling van Salesdock juist rekening met hun wensen. Hierdoor sluit onze applicatie dan ook heel goed aan bij hun manier van werken in de praktijk. Het gaat om soms ogenschijnlijk simpele zaken, waardoor ze minder tijd kwijt zijn om de klant goed te kunnen helpen. We krijgen vaak als reactie van enthousiaste verkopers dat Salesdock eindelijk een systeem is dat voor hen gemaakt is. De samenwerking met Steam-connect versterkt dat wauw-effect.” Hekkelman geeft een voorbeeld hoe belangrijk het is om het verkopers makkelijker te maken. “Ooit was ik werkzaam bij KPN, zo’n 15 jaar geleden. Daar stuitte ik tegen de uitdaging aan dat KPN voor ieder brand en product een eigen tool had. We merkten dat hierdoor de verkoop in de externe winkels niet goed liep. Het bleek dat de verkopers het allemaal te complex vonden en de verkoop van KPN daarom op een laag pitje lieten. We hebben toen één tussenlaag gecreëerd voor de orderinvoer van al deze producten en daarmee verdubbelde direct de omzet. Voor mij was dat het ultieme bewijs: geef verkopers eenvoud en gemak, dan komen de verkoopresultaten vanzelf!”

Hoe werkt het precies?
Geeft een klant tijdens een telefoongesprek aan graag een offerte te willen ontvangen, dan wordt via de Steam-connect-Salesdock integratie direct en automatisch alle klantgegevens uit Steam-connect overgezet naar Salesdock. Hierdoor staat de offerte helemaal vooraf ingevuld klaar zodat de verkoper met één klik de offerte kan versturen naar de klant. Het scheelt tijd voor de verkoper – geen dubbel werk - en zorgt voor minder handmatige fouten. Dit proces zorgt ervoor dat de klant én een fijn telefoongesprek ervaart én een helder, consistent voorstel in de mail (of sms) ontvangt, dat hij/zij rustig kan doornemen en daarna akkoord geeft met een digitale handtekening. Zo creëer je procesmatig afstand en ruimte voor de klant.”

Doen waar je goed in bent
Er is nog een les te leren uit het recente succes van de samenwerking. Cools: “Je moet vooral doen waar je goed in bent. Dat geldt voor ons allebei: we hebben geen ambitie om elkaars werk en functionaliteit over te nemen. Wij houden ons niet bezig met orderflows, zij niet met telefonie. We zoeken de aanvulling in passende partnerships en integraties.” Hekkelman: “Eigenlijk houden we beiden onze naam hoog en betrouwbaar door dingen juist níet te doen. Met deze samenwerking zijn we voor onze gezamenlijke klanten een gouden combinatie. Ze krijgen het beste van twee werelden – Salesdock gaat voor de frictieloze ervaring voor de verkoper (enkoper) en Steam-connect voor gemak, snelheid en eenvoud in klantcontact. Data gaat pas van de een naar de ander als het relevant is, zoals het automatisch invullen van gegevens voor het versturen van een offerte.”

Meer plannen
Plannen voor de toekomst zijn er genoeg. Cools: “We hebben dezelfde visie op klantcontact. Deze integratie is de eerste stap maar er kan nog zo veel meer. Onze opdrachtgevers hebben vaak een netwerk van interne en externe partners. Het zou mooi zijn als die gebruik gaan maken van hetzelfde platform dat voldoet aan alle regelgeving, gebruik maakt van dezelfde kennisbank en voorkomt dat klanten vanuit verschillende geledingen verschillende keren worden benaderd met dezelfde aanbieding. En hoe mooi zou het zijn als in een verkoopgesprek over energie ook de interesse van een klant in zonnepanelen of andere producten kan worden genoteerd, inclusief toestemming om informatie te sturen? Dit kan dan worden opgepakt door andere partijen in het netwerk. Klantgericht en goed voor het merk.”

Geheim van de smid
Hekkelman: “Sales moet weer persoonlijk worden: elkaar kennen en herkennen. Het geheim van de smid zit in onze integratie waarbij de verkoper leuker en makkelijker werkt, de consument thuis de juiste, gepersonaliseerde aanbieding krijgt en het verkoopkantoor blij wordt van de bespaarde tijd en hogere salesconversies. Zo werkt het dus goed voor alle partijen!”

comments powered by Disqus