Artsen gebruiken onveilig WhatsApp voor medische diagnose

Artsen gebruiken onveilig WhatsApp voor medische diagnose
  • 08 juli 2015
  • Redactie

Even een foto van een aandoening naar een collega sturen voor diagnose. Artsen gebruiken voor hun werk geregeld WhatsApp. Is dit wel veilig? Is het niet herleidbaar tot individuele patiënten? Zowel het College Bescherming Persoonsgegevens als de Patiëntenfederatie NPCF volgen de ontwikkelingen met argusogen. Van Facebook, eigenaar van WhatsApp, is bekend dat het in het verleden tal van privacy- en beveiligingsproblemen had, waarbij privacygevoelige informatie eenvoudig op straat belandde.

Foto’s op een smartphone worden vaak automatisch online opgeslagen op diensten zoals iCloud of Google+. Hierdoor is verspreiding via de ontvanger én de zender mogelijk. ‘De beveiliging van medische gegevens heeft onze bijzondere aandacht,’ zegt Lysette Rutgers, woordvoerder van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). ‘Juist bij dit soort supergevoelige informatie moeten artsen nooit vergeten om daar zeer zorgvuldig mee om te gaan. Als artsen persoonlijke gegevens over patiënten met elkaar uitwisselen, moet dat goed beveiligd gebeuren’, vertelt ze aan NRCQ.
Ook patiëntenfederatie NPCF hoort vaker dat artsen patiënteninformatie uitwisselen per WhatsApp. ‘Het is voor ons vooral belangrijk dat foto’s en gegevens die met WhatsApp worden verstuurd niet herleidbaar zijn tot individuele patiënten,” zegt woordvoerder Thom Meens.

Geen nieuwe regels
Veel ziekenhuizen hebben wel richtlijnen voor het gebruik van sociale media, maar vaak nog niet specifiek voor WhatsApp. Er zijn ook geen cijfers over het WhatsApp-gebruik van artsen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is voorlopig nog niet van plan om nieuwe regels te maken: 'Dit soort specifieke richtlijnen moeten uit de beroepsgroep zelf komen,' zegt woordvoerder Silvie de Peijper deze week in Elsevier.
Het is niet duidelijk welke medische beroepsorganisaties verantwoordelijk zijn voor dit dossier. Voor de specifieke invulling van de richtlijnen wijst Artsenfederatie KNMG verder op de gedragscodes van ziekenhuizen zelf. Maar de Vereniging van Ziekenhuizen verwijst naar de Federatie van Medisch Specialisten, die op haar beurt weer terug naar de KNMG wijst.
 

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link