Scananalyse voorspelt ziekte

Scananalyse voorspelt ziekte
  • 09 juli 2015
  • Redactie

Een computer die kan voorspellen wat voor ziekte iemand in de toekomst krijgt. Voor de ontwikkeling van dit systeem heeft Wiro Niessen, hoogleraar medische beeldverwerking aan het Erasmus MC en de TU Delft, de Simon Stevin Meester-prijs gekregen. Dit is de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland, waaraan een bedrag van 500.000 euro is verbonden.

Het ziektevoorspellende computersysteem leert voorspellingen te doen op basis van tienduizenden MRI-scans en CT-scans. Deze scans zijn gemaakt van zowel gezonde als zieke mensen. Data-analyse levert ziektepatronen op die voor het menselijk oog niet waarneembaar zijn. Het grote voordeel van deze vroegtijdige diagnostiek is dat artsen preventieve maatregelen kunnen nemen en veel gerichter kunnen behandelen.

Nieuwe diagnostiek
Nu nog legt de hoogleraar zich toe op het voorspellen van hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer. Echter ook andere aandoeningen zouden voorspeld kunnen gaan worden, klinkt het met overtuiging: ‘We zijn op weg naar een nieuwe diagnostiek die de arts als individu naar de kroon kan steken.' Zo zijn er aanwijzingen dat bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer al tien tot vijftien jaar eerder op te merken moet zijn voordat de ziekte daadwerkelijk optreedt. ‘Maar al zou je een nauwkeurige diagnose slechts één jaar eerder kunnen stellen dan nu mogelijk is, dan nog biedt dat enorme voordelen.’

Beter voorspellen
Op basis van de computerdiagnoses is ook beter te voorspellen wie gezond blijft. ‘Ons onderzoek leidt niet alleen tot betere diagnostiek, maar ook tot betere prognostiek. Daardoor kunnen we uiteindelijk betere behandelkeuzen maken. Dat betekent niet per definitie meer of vroegere behandelingen, maar juist ook minder behandelingen die achteraf gezien niet nodig waren.'

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link