Patiënten volgen hun social hart

Patiënten volgen hun social hart
  • 26 augustus 2015
  • Redactie

Hartpatiënten willen een grotere rol voor social media in de zorg om zo te kunnen samenwerken met andere patiënten en beter te kunnen communiceren met verschillende artsen. Dat werd pas duidelijk tijdens de gesprekken die vijf hartpatiënten namens Hart.volgers hadden met Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester over hun ervaringen met dit patiëntenplatform.

Hart.volgers is een platform voor en door hartpatiënten, dat in één jaar tijd gegroeid is naar 3.000 geregistreerde actieve leden (waaronder ook hartspecialisten). Doordat patiënten ervaringen uitwisselen en elkaars vragen beantwoorden via deze community, begrijpen patiënten hun ziekte ook beter volgens de initiatiefnemers. Sinds de oprichting is daarbij het medicijngebruik verbeterd, zijn patiënten minder ongerust en bezoeken zij minder vaak artsen.

Patiëntenbelang
Lukas Dekker, cardioloog en oprichter van Hart.volgers, constateert dat patiënten vandaag de dag actief op zoek gaan naar informatie. Voor, tijdens en na een diagnose. ‘Echter is er veel verkeerde informatie te vinden online. Soms is informatie moeilijk interpreteerbaar, of kun je het niet goed naar de eigen situatie vertalen, waardoor onrust en angst worden versterkt. Vaak bezoekt een patiënt daardoor voor de zekerheid nog een keer zijn arts’, meent Dekker.

PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester gaf dinsdag aan erg enthousiast te zijn over de communicatie tussen artsen en patiënten via social. ‘Goede zorg is zorg die past bij de individuele wensen van mensen. Begrijpelijke informatie en goede communicatie is een voorwaarde om tot een gezamenlijk besluit over passende zorg te kunnen komen. Ziek zijn roept heel veel vragen en onzekerheid op, vandaar dat informatie deelbaar, betrouwbaar en begrijpelijk moet zijn. Dat is precies wat Hart.volgers doet, met daarnaast de toevoeging dat het interactief is. Dat is zorg vanuit het belang van de patiënt.’

comments powered by Disqus