Buurtzorg blijft Beste Werkgever

Buurtzorg blijft Beste Werkgever
  • 7 oktober 2015
  • Redactie

Stichting Buurtzorg Nederland en zorginstelling Sint Jozefoord zijn uitgeroepen tot Beste Werkgevers van Nederland 2015. Ze scoren respectievelijk een 8,7 en een 8,3.

Volgens het Beste Werkgeversonderzoek van Effectory en Intermediair ziet de top 10 er als volgt uit in de categorieën met meer of minder dan 1.000 werknemers:


Winnaars
Buurtzorg, dat met kleine, zelfsturende teams van maximaal twaalf personen verpleging en verzorging aan huis levert, scoort net als vorig jaar een 8,7 en blijft daarmee koploper. Oprichter Jos de Blok: ‘We zijn trots op de bevlogenheid en de deskundigheid van onze medewerkers waardoor ze iedere dag opnieuw de beste zorg leveren. Het is elke dag opnieuw een mooie belevenis om bij cliënten thuis de best mogelijke ondersteuning te bieden en dit samen met je collega’s te kunnen organiseren.’

In de categorie minder dan 1.000 medewerkers bezet Sint Jozefoord momenteel de nummer 1-positie. De zorginstelling biedt thuiszorg en huishoudelijke zorg aan ouderen met het credo ‘alles vanuit verbondenheid’. Leon van Keulen, consultant bij Effectory, licht toe: ‘Deze verbondenheid vindt men niet alleen terug in het warme contact tussen medewerkers, vrijwilligers en bewoners, maar komt tevens tot uiting in het actief verbinding zoeken met ouderen in de lokale omgeving. De organisatie heeft een duidelijke visie en een sterke identiteit’, meent hij.

Geheim
Volgens de initiatiefnemers van het Beste Werkgeversonderzoek, dat nu voor de vijftiende keer is uitgevoerd, verschillen écht succesvolle organisaties op een belangrijk punt van hun concurrenten: lef. ‘Deze organisaties hebben de moed om hun medewerkers serieus te nemen. In veel organisaties wordt een idee in de top bedacht en naar beneden doorgedrukt. De meest succesvolle bedrijven blijken het allemaal andersom te doen: zij kijken welke ideeën er op de werkvloer leven. Dat is niet moeilijk om te doen, maar het vraagt wel om een andere manier van kijken. En het levert je zóveel op. Stel je voor dat je 1.000 medewerkers hebt: wil je dan een innovatieafdeling van 5 mensen en 995 uitvoerders, of wil je dat álle medewerkers naar buiten kijken en meedenken wat er moet gebeuren? Natuurlijk ben je slagvaardiger en wendbaarder wanneer je naar je mensen luistert. Goede werkgevers durven de collectieve intelligentie uit te nodigen en vervolgens te gebruiken.’

Ditmaal namen 347 organisaties deel en in totaal beoordeelden 201.029 medewerkers hun werkgever. De positie op de ranglijst is gebaseerd op het oordeel van de eigen medewerkers. Bekijk hier de lijst van Beste Werkgevers 2014.

comments powered by Disqus