Meer werkstress door hogere werkdruk

Meer werkstress door hogere werkdruk
  • 12 november 2015
  • Redactie

Ruim 1 miljoen werknemers in Nederland kampt met werkstress. Had in 2014 één op de acht mensen last van deze beroepsziekte, nu is dat één op de zeven. Dat blijkt uit cijfers van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek, die maandag worden gepubliceerd tijdens de Week van de Werkstress.

De aantrekkende economie is vermoedelijk één van de oorzaken van de toename van de werkstress, aldus TNO-onderzoeker Seth van den Bossche. ‘Veel bedrijven hebben reorganisaties achter de rug. Het werk neemt in veel gevallen nu weer toe, en dat komt allemaal terecht bij de mensen die over zijn gebleven bij die bedrijven. Daarnaast hebben werknemers gedurende de recessie lang doorgewerkt, ook als ze al klachten hadden. Dat komt nu tot uiting.’

Slaapproblemen
Werknemers in de leeftijd 25-35 jaar hebben de meeste burn-outklachten. In de campagne die binnenkort van start gaat, is dan ook met name aandacht voor jongeren. Werknemers die klachten hebben werken vaak te lang door, omdat ze zich schamen of schuldig voelen. Gevolg: het probleem verergert alleen maar. Al het plezier in het werk verdwijnt en slachtoffers gaan met een knoop in de maag naar het werk. Ook zijn er geregeld slaapproblemen door de stress.

Afgelopen zomer maakte het Europees Sociaal Fonds (ESF) bekend subsidie beschikbaar te stellen voor organisaties die hun werknemers gezond aan het werk willen houden of om ze om te scholen. Aanvragers kunnen maximaal de helft van de projectkosten, te weten € 10.000, vergoed krijgen.

Overwerken
Internationaal onderzoek van Regus onder meer dan 44.000 mensen uit het bedrijfsleven uit meer dan honderd verschillende landen leert ondertussen dat meer dan de helft van de Nederlanders door wekelijkse overuren een dag extra werkt. Daarmee spannen 'we' de kroon: internationaal geeft 19% van de werknemers aan 2 tot 4 overuren per week te maken. Op maandag wordt er wereldwijd door een op de tien van de zakelijke professionals het meest overgewerkt. In Nederland zijn echter dinsdag en donderdag de dagen waarop de meeste overuren worden gemaakt, 26 procent van de Nederlandse werknemers werkt op een van die dagen het langste door. Op vrijdag luiden we net zoals de rest van de wereld het weekend het liefst zo vroeg mogelijk in en draaien we de minste overuren.

'Het is bewonderenswaardig dat Nederlandse werknemers zo betrokken zijn bij het werk, maar tegelijkertijd is het ook zorgwekkend dat zij wekelijks overuren maken. Wanneer werknemers de mogelijkheid hebben om dichter bij huis te werken, kunnen zij profiteren van een kortere reistijd en efficiënter met hun tijd omgaan. Lange werkdagen en daarna nog een lange rit naar huis kunnen slecht zijn voor de gezondheid', lichtJessika van Veen, algemeen directeur Regus Nederland, de ontwikkelingen toe.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link