XS4All tackelt wifi-problemen van klanten

XS4All tackelt wifi-problemen van klanten
  • 20 januari 2016
  • Redactie

Een haperende internetverbinding, geen bereik hebben in je schuur tot het niet kunnen uitprinten van een sms’je via je telefoon: de helpdesk XS4All gaat nadrukkelijk de strijd aan met zulke klantproblemen. In de nieuwste ‘First Class Internet’-campagne laat de internetprovider weten dat ‘geen vraag te gek’ is voor de klantenservicemedewerkers.

De vier webisodes bevatten handige tips en verwijzen naar het platform XS4All.nl/wifiservice, waar stap voor stap wordt uitgelegd hoe mensen zelf hun connectie kunnen optimaliseren. XS4All staat erom bekend zijn eigen helpdeskmedewerkers naar voren te schuiven, onder meer in commercials. In 2002 begon de triple play speler hiermee.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • Reacties
  • Link