Angst om vakantie op te nemen

Angst om vakantie op te nemen
  • 15 juli 2016
  • Redactie

51% van de werknemers vindt het lastig om vrije dagen op te nemen, bericht FNV op basis van eigen onderzoek naar de gevolgen van hoge werkdruk. Zij willen collega’s niet opzadelen met extra werk. Aan de rondgang namen in totaal 816 werknemers van verschillende bedrijven en sectoren deel.

‘Op steeds meer plekken is de vakantie van de één het overwerk van de ander’, constateert Andrée Ruiters, adviseur Arbeidstijden/ Werk & Privé van FNV. Zij vindt dat er meer echte banen moeten komen, zodat nieuwe werknemers de werkdruk van hun collega’s verlagen. ‘Mensen moeten vakantie kunnen opnemen om bij te komen, zowel lichamelijk als geestelijk. We moeten voorkomen dat mensen zich kapot werken, zoals in Japan.’

Burn-out klachten
De uitkomsten maken eveneens duidelijk dat bijna tweederde van de ondervraagde werknemers (62%) niet over de eigen werktijden kan beslissen. Bijna de helft (46%) zijn privéverplichtingen niet kan combineren met het werk. Eén op de drie werknemers zegt ook buiten werktijd beschikbaar te moeten zijn. ‘In 2014 had ruim 14% last van burn-out klachten. Op deze manier wordt dat alleen maar erger’, aldus Ruiters, die het zorgwekkend vindt als werk en privé niet te combineren valt.

De hierboven beschreven situatie doet zich voor in alle sectoren, maar de werkdruk is veelal het hoogst in de zorg, onderwijs en vervoer.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link