Afscheid van de praatpaal

Afscheid van de praatpaal
  • 18 januari 2017
  • Redactie

Op de snelweg rijd je er elke twee kilometer eentje voorbij: de praatpaal. Jarenlang waren de gele ‘konijnenoren’ een belangrijke bron van klantcontact met pechhulpverleners. Op 1 juli van dit jaar komt hier een einde aan, want Rijkswaterstaat en de ANWB gaan de 3.300 praatpalen ontmantelen.

Het aantal pechmeldingen via de praatpalen is flink gedaald, van 193.000 in 1987 tot zo’n 30.000 in 2015. De belangrijkste redenen voor deze afname zijn de mobiele telefoon en nieuwe technologieën in de auto om hulp in te roepen. Afgezet tegen de jaarlijkse kosten van ongeveer 1 miljoen euro hebben Rijkswaterstaat en de ANWB besloten de praatpalen vanaf 1 juli te ontmantelen, een proces dat twee tot drie maanden in beslag zal nemen.

Originele bestemming
Volgens Rijkswaterstaat worden de palen duurzaam afgevoerd, wat wil zeggen dat de bruikbare onderdelen worden hergebruikt. Ook geeft de ANWB een aantal praatpalen weg aan mensen of bedrijven die hiervoor een originele bestemming hebben. Op de website van de verkeersorganisatie kunnen suggesties worden gedaan.

Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan om per 1 juli standaard een opgeladen mobiele telefoon mee te nemen en het nummer van een pechhulpverlener bij zich te hebben. Daarnaast heeft de ANWB een Wegenwacht-app ontwikkeld, waarmee ook de locatie van een gestrande auto kan worden doorgegeven aan de centrale.

Beeldcredit: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / DVK-RWS

comments powered by Disqus